ТОМИНА НЕДЕЉА У МЕЧКОВЦУ

ТОМИНА НЕДЕЉА У МЕЧКОВЦУЦрква Божија у Мечковцу (Илићеву у Крагујевцу) слави Светог апостола Тому, дан када су хришћани у овоме делу Града Крагујевца 1941. године мученички и недужно пострадали за веру и отаџбину. Иако Мечковачки храм посвећен Светом апостолу Томи још увек није изграђен, нити освећен, верни народ је тамо већ васпоставио своју традицију: да посебно прославља недељу Антипасхе или Томину недељу.

Као и ранијих година служена је литургија којој је ове године началствовао свештеник Братислав Пауновић уз саслужење јереја Мирка Шиљковића, уз појање хора састављеног од мештана којим је руководио професор богословије Св. Јована Златоустог Немања Старовлах. Сви одборници ЦО Илићево су узели учешћа у богослужењу, а одборник инфектолог др Предраг Делић, начелник Хигијенског Завода је прочитао Апостол. Беседу је одржао протојереј Бојан Димитријевић који се очинским и веома топлим речима обрати верном народу.

Беседећи, отац Бојан је говорио о љубави Христовој кроз пресек контекста живота и сведочанства апостола Томе, претпостављајући нашу веру смислу овосветовног схватања живота, постављајући питања присутнима: од тога да ли је логична вера у Васкрслога, до тога да ли је логично да неко само са торбом на рамену Реч Божију прошири целоме свету? Отац Бојан је апеловао и позвао верне да имају поверења у своју Цркву, да верују у промисао Божији и да имају мудрост апостола и буду опрезни према модерним нецрквеним вредностима које нам се проповедају и које изопачују све аксиоме људског бића па и саму љубав Божију.

Након одслужене литиргије верни су се састали у просторијама месне заједнице Илићево, где се веома живо расправљало о наставку градње Храма Светог апостола Томе у Илићеву. Будући да се ове недеље завршава унутрашње и спољно малтерисање храма, већ се договара постављање подног грејања и мермерног пода, а у контактима одбора са локалном заједницом, уобличавају се контуре програма освећења овога храма које се ускоро очекује. Овоме посебан импулс даје свештеник Владимир Ћировић који је поред градње храма успео да побуди и веже мештане Илићева за Цркву Божију и који њоме руководи као истински отац и истински служитељ Господа нашега Исуса Христа.

протођакон Мирослав Василијевић