СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У БАРАЈЕВУ

СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У БАРАЈЕВУ

У петак 10. маја 2013. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету Архијерејску литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву поводом епархијске и храмовне славе. Ове године Источни петак (дан епархије шумадијске) и празник Спаљивање моштију светога Саве празновали су се истог дана на општу радост не само свештенства и верника Барајева већ и целе епархије шумадијске. Владику је дочекао велики број свештеника и верног народа. Епископу је саслуживао архијерејски заменик протојереј-ставрофор Зоран Крстић, ректор богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу и сви архијерејски намесници.

Владика је после прочитаног јеванђеља подсетио верни народ на Васкрсне дане и позвао све да се просвете светлошћу Васкрсења Христовог. То је дар целокупној Творевини. Из Христовог гроба засијала је вечност. Човеку се често чини да је у гробу крај историје и представља му безнађе. Међутим Христовим Васкрсењем све се обнавља и постаје све ново што постоји. Сад се из гроба појављује нада за све и открива се тајна за све који верују. Потврду у Васкрсење Христово преносе нам апостоли и говоре нам о животу који никад не престаје. Епископ је у наставку говорио о личности Светога Саве који је равноапостолни. Ни гроб Светог Саве и место где је спаљен није тама већ је светлост за све православне. Нам је из гроба Светог Саве засијала моћ и снага Васкрсења Христовог. Свети Сава је стално са нама али је потребно и ми да будемо са њим. Зато је неопходно да удвостручимо молитве да би нас Свети Сава препознао у будућем веку. Неопходно је да се вратимо правом извору што је и смисао другог празника који данас прослављамо – Источни Петак. Ако пијемо са тог извора никада нећемо ожеднети.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После причешћа епископа уследило је причешће великог броја свештеника и верног народа што потврђује смисао сабрања и прослављања празника. Пре литургијског отпуста уследио је вход око храма и пререзани су славски колачи и поводом епархијске и поводом храмовне славе. Након тога владика је уручио високо епархијско одликовање орден Вожда Карађорђа председнику црквене општине Барајево професору Драгиши Дамјановићу, на општу радост целокупног сабрања.

Заједничка радост настављена је у порти храма где је свечани програм отворила госпођица Доротеја Милић а наступили су: КУД Барајево, етно група Уна, вокална уметница Тања Кнежевић, фрулаш Бора Дугић и гуслар Радивоје Бишевац. Након свечаног програма славска радост настављена је трпезом љубави у ресторану Стил у Мељаку.