ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУСеј ден јегоже сотвори Господ, возрадујемса и возвеселимсја вонј!

Светлост Васкрсења Христовог обасјала је и ове 2013. године Аранђеловац и околна села. Око Дародавца живота и Источника радости- Васкрслог Христа сабрало се небројано мноштво деце и народа у све три градске, као и у сеоским црквама. Не само да су храмови били тесни да приме све који су хтели да присуствују чудесној и сверадосној Васкршњој Литургији, већ су и саме порте биле испуњене народом божијим.

У Петропавловском храму служено је Васкршње јутрење у поноћ, а света Литургија ујутру у девет часова. У Врбичкој цркви служено је Васкршње јутрење у поноћ и у наставку света Литургија, као и Литургија у девет, док је Буковичкој цркви служено Васкршње јутрење у шест часова и у наставку света Литургија. У све три градске цркве на Васкршњој Литургији причешћено је више од хиљаду људи. Такође, у свим сеоским црквама било је знатно више причесника него ранијих година, што је најбољи показатељ да наш народ све више вером живи и све дубље схвата значај Васкрсења Христовог.

Након светих Литургија, и у градским и у сеоским црквама, организоване су изложбе Васкршњих јаја која су фарбала и украшавала деца из основних школа и вртића, а у градским црквама су, уз помоћ Туристичке организације Аранђеловца, организовани и културно- уметнички програми. Након Литургијског славља и дечије песме и игре, у све три градске цркве су послужене заједничке трпезе љубави.

У Петропавловском храму је изведена приредба о Васкрсењу Христовом, коју су извела деца из основне школе „Светолик Ранковић“. Након тога КУД „Електропорцелан“ је извео диван получасовни програм песама и игара, улепшавши умногоме ово дивно Васкршње сабрање.

Ваистину Христос Васкрсе!

Јереј Александар Миловановић