ПРОСЛАВА ВАСКРСА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУВаскрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: “Данас Христос као сунце засија из гроба, данас грану пролеће у душама нашим”. Васкрсење је празник радости, наде и живота.

У Саборном храму у Крагујевцу у поноћ уз појање васкршње стихире: “Воскресеније Твоје Христе Спасе…” и брујање звона Саборног храма, уз упаљене свеће, отпочело је свечано Васкршње јутрење.

По повратку у храм, настављено је Васкршње јутрење, радосним песмопојем васкршњег канона: “Васкрсења је дан, просветимо се људи ...”. По завршеном јутрењу, уз речи Васкршњег тропара: “Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова”, почела је Света Архијерејска Литургија, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење братства Саборног храма.

Свечаној васкршњој Литургији присутвовао је велики број верника, међу којима и градоначелник Верољуб Стевановић. Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, прочитао је свештеник Александар Ресимић.

После завршене Литургије у двору Епископа шумадијског свештенство града Крагујевца и гости упутили су честитке Епископу Јовану уз радосни васкршњи поздрав:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

јереј Срећко Зечевић