ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МИЛОШЕВУ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МИЛОШЕВУУ недељу пету васкршњег поста, када се наша мајка Црква сећа Свете Марије Египћанке, Негово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог пророка Јеремије, у селу Милошеву, намесништво Беличко. Уз присуство великог броја народа, а посебно деце, која су активно учествујући у боголужењу и одговарајући на јектеније, допринели да ово буде заиста жива Црква Божија, сабрање народа Божијег окупљеног око свога епископа, који као литургијска икона Христа пројављује ехатолошку димензију Цркве, где ће се сви народи сабрати око Господа Исуса Христа и тада ће започети онај осми дан, вечно и непролазно Царство Божије у свој својој истини и пуноћи. Ово Литургијско славље увеличао је својим појањем и хор храма Светих апостола Петра и Павла из Јагодине.

Беседећи на Литургији, Владика је све, а прво себе запитао, да ли смо овај пост искористили да се поправимо или смо само променили начин исхране. Подсећајући све великог покајање Свете Марије Египћанке, која нам је светли пример како покајање прображава грешника и чини га светим, јер како каже Владика, човек не постаје свет на небу већ овде на земљи, подсећајући нас да су сви свети овде на земљи љубављу, вером , надом, покајањем и заједницом са Христом кроз Свету Тајну Причешћа већ овде задобили светост и својим примером живо засведочили нашу православну веру.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Ово заједничарење у вери и љубави је настављено и после свете Литургије, заједничким ручком у црквеном дому који је припремио парох Милошевски протојереј Светислав Радосављевић.

Вероучитељ Борис Милосављевић