ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У МАНАСТИРУ ВРАЋЕВШНИЦИ

ЛИТУРГИЈСКА РАДОСТ У МАНАСТИРУ ВРАЋЕВШНИЦИ У понедељак 29. фебруара 2013. године, када Црква прославља и празнује пренос моштију светог Игњатија Богоносца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Г. Јован служио је свету Архијерејску литургију у манастиру Враћевшница код Горњег Милановца.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: архијерејски намесник таковски протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, јеромонах Јован игуман манастира Вујан, јеромонах Партеније настојатељ манастира Савинац, јереј Владимир Воштић парох при манастиру Враћевшница, јереј Драган Ђорем старешина храма Св. Тројице у Горњем Милановцу, јереј Владимир Дуканац парох мајдански, протођакон Радош Младеновић и ђакон Небојша Јаковљевић. Духовну радост уприличило је мноштво народа окупљених око Епископа и свештенства, уз срдачни дочек сестринства манастира на челу са настојатељицом ове светиње, мати Евдокијом. Обраћајући се верном народу Епископ шумадијски је снажним и упечатљивим речима говорио о томе како треба да изгледа и у чему се састоји наш хришћански живот, без раздора, без расцепа. Образац правог и истинског живота дао нам је Христос. Оно што највише човека уздиже пред Богом јесте смирење, и јесте љубав. Тамо где нема љубави и смирења, нема ни праве Цркве, нема ни праве заједнице, а оно што је најгоре нема спасења, између осталог рекао је Владика Јован у својој беседи.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након одслужене Литургије сабрање је настављено заједничком трпезом љубави, на којој је јереј Владимир Воштић, парох при манастиру Враћевшница поздравио Епископа, захваливши се народу и сестринству на заједничкој молитви. Епископ је у току дана у пратњи свештенства обишао и село Доњу Врбаву, која је у склопу липовачке парохије при манастиру Враћевшница, где је благословио наставак радова на изградњи Цркве Св. Арх. Гаврила, да би се у Горњем Милановцу састао са мештанима месне заједнице Велереч и представницима локалне заједнице Општине Горњи Милановац, у вези договора и добијања благослова за изградњу новог храма у Велеречи. На крају дана, Владика је нашао времена и да се састане са свештенством таковског намесништва у Горњем Милановцу.

презвитер Владимир Воштић