ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ У ПРИЗРЕНУ

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ У ПРИЗРЕНУПатријарх српски Иринеј са архијерејима служио свету Литургију у Призрену. Одржана седница Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је јуче свету Литургију у Саборном храму светог великомученика Ђорђа у Призрену, уз саслужење седам архијереја, чланова Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију.

Епископима су саслуживали свештеници и свештеномонаси Епархије рашко-призренске, а Литургију је певао хор Богословије "Свети Кирило и Методије" из Призрена. Међу присутним верницима били су српски повратници као и група девојака из Велике Хоче која је на крају сабрања отпевала једну стару српску песму.

После свете Литургије и доручка у Епископији, одржано је редовно заседање Светог Архијерејског Синода под председавањем Патријарха српског г. Иринеја. У наставку је одржана седница Одбора Светог Архијерејског Сабора за Косово и Метохију. Једном делу седнице Одбора за Косово и Метохију присуствовао је шеф грчке канцеларије у Приштини г. Димитрис Мосхопулос, који обавља и дужност специјалног представника ЕУ за питања заштите српске православне духовне и културне баштине.

Након ручка, Патријарх српски г. Иринеј, у пратњи домаћина владике Теодосија и осталих архијереја, посетио је Призренску богословију "Свети Кирило и Методије", где су високе црквене госте дочекали наставници и ученици. У поподневним часовима висока делегација Српске Православне Цркве на челу са Патријархом српским посетила је манастир Високи Дечани, где су присуствовали молебном канону светом краљу Стефану Дечанском.

Поред Патријарха српског г. Иринеја у посети Косову и Метохији бораве: Митрополит црногорско приморски г. Амфилохије, Епископ сремски г. Василије, Епископ врањски г. Пахомије, Епископ шумадијски г. Јован, Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, Епископ крушевачки г. Давид, умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије. Заједно са поменутим архијерејима седници Одбора за Косово и Метохију присуствовали су Епископ рашко-призренски г. Теодосије и Епископ липљански Јован, викар Патријарха српског.

Извор: Епархија рашко-призренска