СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ СЛАВА ЦРКВЕ У МАРШИЋУ

СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ СЛАВА ЦРКВЕ У МАРШИЋУПрвог дана Нове Године по јулијанском календару, Црква Божија у Маршићу је прославила своју храмовну славу Св. Василија Великог. Свечана прослава је почела дочеком Владике Јована испред црквене порте од стране мештана Маршића и ученика маршићке Основне школе “19. Октобар“, који су дочекали Епископа заједно са својим вероучитељем и директорком.

Након свечаног дочека, Владика Јован је осветио нови парохијски дом, а у продужетку је служена Света Архијерејска Литургија. У својој беседи Епископ шумадијски је најпре говорио о Светом Василију Великом, о немерљивом значају који је овај велики богослов Цркве Христове дао не само у оном времену, него и данас, када се с правом сећамо његовог учења, увек актуелног и корисног, за све нараштаје и за све генерације. Сав његов Епископски живот је био брига и старање да помогне другима, али истовремено и да успавалог човека у вери, пробуди Христом, Јеванђељем и Црквом. У будућу календарску годину улазимо сa пуно неизвесности, али ми хришћани не смемо да поклекнемо и посустанемо ако имамо Христа у себи. Наше је хришћанско да се сећамо да је Спаситељ свагда са нама. Господ је дошао да проповеда пријатну годину Господњу, а још више је донео мир и добру вољу међу људе. Што нема мира и добре воље није од Бога већ од људи. Зато је као што каже ап. Павле у Посланици ефесцима, сад време најбоље - сад је дан спасења. Након причешћа верних преломљен је славски колач, а свечаност је настављена у новоосвећеном парохијском дому културно уметничким програмом који су приредили ученици маршићке Основне школе. Након тога се скупу по благослову Владике Јована обратио, најзаслужнији за изградњу ове вредне грађевине, парох маршићки протојереј Бојан Димитријевић, који се захвалио Владики на благослову.

Градња парохијског дома започета је у у јануару 2009. године, и у рекордном року, за мање нешто од три године је завршена. За то време никла је велелепна грађевина на спрат са црквеном салом, парохијским станом, канцеларијама и магацинским просторијама са преко 300 квадратних метара. Протојереј Бојан није штедео личног труда, због чега је и његова породица поднела жртву, али је такође, као парох Цркве у Маршићу то исто тражио и од других. Овом приликом се захвалио свим радницима коју су приложили више стотина бесплатних сати рада, свим одборницима, Основној школи, Месној заједници и свим оним субјектима без којих ово здање не би било подигнуто, а Црква Божија у Маршићу не би била средиште црквеног живота у селу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Народно весеље поводом Нове године и освећења парохијског дома, настављено је до вечерњих часова.
протођакон Мирослав Василијевић