АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈАЕпископ Јован Шумадијски служио је, дана 10. јануара 2012. године, Свету Архијерејску литургију у цркви Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Драгослава Сенића и протојереја Милана Беговића, и ђакона Александра Сенића.

Тимачећи прочитано зачало из јеванђеља, Владика је истакао огроман значај празника “Рођења Христовог”, нагласивши да се рођењу Христовом зарадовало и небо и земља. Људски род који је робовао смрти избављен је оваплоћењем Господњим.

Осим малог броја људи - Изабраног народа, већина људског рода није пре Христа знало за правога Бога. Када је дошла пуноћа времена послао је Бог Отац Сина свог на овај свет да искупи све. Анђели на небу објављују долазак Спаситељев песмом и речима “Слава Богу на висини и на земљи мир међу људима добра воља”. Све, целокупна творевина радује се рођењу Христовом. У томе видимо да је и наш главни задатак да прослављамо Бога. Свети Јован Богослов пише да смо и ми од Бога. Поставља се питање како? Због љубави Божије према нама.

На данашњи дан обележавамо и успомену на 20.000 мученика страдалих у Никомидији. Они су пример напоколебљиве вере и истрајности. Страдали су од стране мучитеља али их је Бог прославио и Црква их Божија слави већ вековима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Закључујући беседу Епископ Јован је још једном напоменуо да је Божић темељ свих празника јер да није било Божића не би било ни других празника.

Протонамесник Небојша Ракић