КОНЦЕРТ ГРУПЕ “ЗАВЕТ”

КОНЦЕРТ ГРУПЕ “ЗАВЕТ”НИЈЕ ЗЛО, ЧЕДО МОЈЕ, ЗНАТИ И ЧУТИ ТУЂУ ПЕСМУ. ЗЛО ЈЕ ЗАБОРАВИТИ И НЕ ЗНАТИ СВОЈУ.

Овим речима, почела је у среду, 9. 11. 2011. године, музичка радионица, концерт, етно групе “Завет” из Крагујевца. Духовно–образовни центар “Свети Јован Златоусти”, следујући својим пастирско- едукативним принципима, организовао је музичку радионицу, која нас је на сликовит начин, духом и звуком, провела кроз период “Старе Србије”, како географски, тако и мисаоно.

Прелепи аранжмани инспирисани мелодијама наших предака, текстови који одражавају дух тадашњих Срба, затим сјајно извођење уметника, били су разлог, да те вечери, нова сала богословије, буде испуњена насмејаним и расположеним лицима наших суграђана. Пре извођења сваке песме, професор етномузикологије, господин Дејан Чекановић, говорио је о историјским и другим околностима настанка самих песама, као и о намени истих, међу народом и народним обичајима. Такође смо, кроз само извођење, али и кратка објашњења, били у прилици да се упознамо са старим српским инструментима, као што су дромбуље, кавал, окарина и фрула, којој су извођачи посветили нарочиту пажњу. Посебну радост гостима, причинио је блок песама духовне садржине, који је сам за себе сведочио о таленту и простодушној потреби наших предака да траже Бога, славе Га и комуницирју са Њим.

Лепота сусрета, активно учешће публике у ритму и мелодијама, громогласни и срчани аплаузи, били су природно настављена литургијска радост, прожета Богом, сусретом и љубављу. Нарочито нас радује, што је концерт етно групе “Завет”, само први у низу отворених позива парохијанима наших парохија, али и онима који то нису, да узму учешћа у обогаћивању понуде духовних садржаја у нашем граду и у нашој епархији Шумадијској.

“НИЈЕ ЗЛО, ЧЕДО МОЈЕ, ЗНАТИ И ЧУТИ ТУЂУ ПЕСМУ. ЗЛО ЈЕ ЗАБОРАВИТИ И НЕ ЗНАТИ СВОЈУ”.

вероучитељ: Предраг Обровић