ОСВЕЋЕЊЕ БИСТЕ ПАТРИЈАРХA ПАВЛA У МЛАДЕНОВЦУ

ОСВЕЋЕЊЕ  БИСТЕ  ПАТРИЈАРХA  ПАВЛA  У  МЛАДЕНОВЦУУ суботу 16.07.2011 г. мноштво житеља града Младеновца, на челу са општинским властима, дочекали су Његово Преосвештенство Епископа Шумадијскога Господина Јована, да би испред храма Успења Пресвете Богородице освештао бисту српског Патријарха Павла.

Идеја благочестиве породице Чокић, који су иначе веома активни како у општинској власти тако и у самом животу Цркве, била је да се на платоу испред градске Цркве постави биста нашег блаженопочившег Патријарха и да се то место назове „Тргом Патријарха Павла“. Ту њихову идеју су у славу Бога прихватиле општинске власти. Скулптуру је иначе извајала позната београдска уметница госпођа Дринка Радовановић.

Након чина освећења, Епископ шумадијски је у својој беседи поздравио присутни народ, подсећајући га на честити и свети живот који је Патријарх Павле водио. Захвалио се уметници госпођи Дринки зато што се није само трудила да у свом раду ископира Патријарха, већ што је његову бисту урадила онако како га је она лично доживљавала. Указао нам је, да у томе што је Патријарх сахрањен у манастиру чији храм носи исти назив као и храм у Младеновцу, вероватно има Божијег промисла.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

За истакнуте заслуге Епископ Јован је одликовао господина Предрага Чокића и његовог сина Дејана орденом светог Симеона првог степена.

Ову свечаност својим песмама улепшао је градски хор при центру за културу града Младеновца.

Ђакон Петар Лесковац