СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У КОПЉАРИМА

СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ АНАСТАСИЈЕ СРПСКЕ У КОПЉАРИМАУ уторак 05. јула 2011. године, када молитвено прослављамо преподобну Анастасију Српску, мајку светога Саве, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Копљарима код Аранђеловца.

Благословом Преосвећеног Владике Јована, први храм у Србији посвећен светој Анастасији подигнут је у малом шумадијском селу Копљарима и освећен крајем 2009. године на радост и понос свих мештана, али и целе Шумадије.

Пожелевши свима срећну и Богом благословену храмовну славу Владика Јован је у беседи нагласио величину молитвеног заступништва свете Анастасије за род српски. Њен врлински живот и хођење за Христом представља диван пример на коме се требамо учити и коме требамо тежити. И не само њен, већ и небројано других примера из живота светитеља, али и из живота наших ближњих, имамо као наук и путовођу ка спасењу. Јер, ми се увек можемо поучити добрим примером, али и оним лошим, ако се трудимо да не чинимо и ми зло. Зато својим делима и примером ближњима треба да сведочимо Христа, а не само речима, јер један добар пример вреди више него стотину наших речи.

Беседа епископа шумадијског и администратора крушевачког Г. Јована

После свете Литургије и опхода око цркве, Владика Јован је пререзао славски колач и поделио Архијерејске грамате признања људима заслужним за подизање ове цркве, а потом је остао на заједничкој трпези љубави.

јереј Александар Миловановић