ПРОСЛАВА ДАНА СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ У СОКОЛАНИ

ПРОСЛАВА ДАНА СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ У СОКОЛАНИДана, 24. маја 2011. године, на празник свете браће Кирила и Методија, Соколско друштво из Крагујевца, у сарадњи са Колом српских сестара, организовало је прославу Дана словенске писмености у Крагујевцу. У прелепом амбијенту Соколане, смештене у старој радничкој колонији, богат културно уметнички програм, увео нас је у срж овог празника, изазивајући радост на лицима присутних.

Најпре се присутнима обратио Јевђа Јевђевић, старешина Соколског друштва из Крагујевца, старешина Савеза српских сокола, и један од организатора овог скупа, чији вам говор, у потпуности преносимо:

“Часни оци, уважени представниче амбасадe Чешке Републике, даме и господо, браћо и сестре. Празник који данас прослављамо је утврђен у знак сећања на православне монахе Ћирила и Методија који су живели у 9. веку, творце словенског писма, и обележава се у свим словенским земљама. Ово је за нас важан празник и треба му поклонити доста пажње зато што култура у савременом свету треба да заузима све веће место у животу људи. Прослава Дана словенске писмености и културе у словенским земљама традиционално подразумева велике изложбе књига, фолклорне фестивале, концерте духовне музике и слично. Данас се Крагујевац прикључује великим градовима Словенске Европе који празнују овај дан. Наша велика цивилизација, култура и писменост утемељени су захваљујући животном подвигу светих Ћирила и Методија. Захваљујући њима ми смо постали Хришћани и прикључили се културној и просвећеној Европи. Браћа Ћирило и Методије били су Грци из Солуна, прво словенско писмо сачинили су прилагођавањем грчке азбуке словенским гласовним потребама и на словенски језик су преводили црквене књиге. Бавили су се просветитељским радом у Великој Моравској, а после смрти светог Ћирила, св. Методије је наставио мисионарски рад у Моравској и Панонији а када се и он упокојио њихови ученици свети Климент и остали ученици наставили су рад међу јужним Словенима. Ове године организатори прославе су Коло српских сестара и Соколско друштво а следеће године ће се уверен сам прикључити и шира друштвена заједница, ” - Јевђа Јевђевић

По старом српском обичају, надлежни парох, протојереј Драгослав Милован, благословио је овај скуп и подсетио присутне на величину Свете браће и величину њиховог завештања, свим словенским народима.

Потом је председница удружења “Коло српских сестара” професор Љубица Жикић, одржала кратко предавање, на тему почетака писмености код Словена са историјско – лингвистичког аспекта.

У наставку програма, смењивали су се рецитатори, казивајући стихове на чак пет словенских језика.

Активно учешће у програму, такође су узели и млади соколи, који су нам демонстрирали своје умеће у слетским вежбама уз одабране теме, као и дечији хор Цврчак, хор Соколског друштва из Крагујевца.

СВЕТ ВОЛИ ЉУДЕ КОЈИ ИМАЈУ СВОЈЕ ИМЕ, И ДО ЊЕГА ДРЖЕ.“

Вероучитељ Предраг Обровић