СВ. ЈОАНИКИЈЕ ДЕВИЧКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЦРКВИ У БРЕСНИЦИ

СВ. ЈОАНИКИЈЕ ДЕВИЧКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЦРКВИ У БРЕСНИЦИУ Трећи Понедељак по Пасхи на дан Преноса моштију Св. Јоаникија Девичког 09. маја 2011. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у крагујевачком насељу Бресница у храму Св. Јоаникија Девичког уз саслужење свештеника Драгослава Степковића, Сава Арсенијавића, Захарија Божовића, Милована Антонијевића, Драгана Брашанца и Дејана Лукића, те ђакона Небојше Јаковљевића и Мирослава Василијевића.

Беседећи верноме народу, Владика Јован је започео беседу о смислу, суштини и значају Тајне живота човековог у контексту највећег хришћанског празника Васкрса поздравом „Христос Васкрсе“. Васкрсење је основ наше вере. Када кажемо да верујемо у Васкрсење, ми се изјашњавамо да верујемо у Цркву Божију, као што и у Символу Вере кажемо да верујемо у Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву... и да чекамо Васкрсење мртвих и живот будућег века . Зато за нас нема ничег страшнијег него веровати само у овај живот. У Апостолу који се чита на крштењу се каже да се ми најпре Христом распињемо, страдамо и напокон Васкрсавамо. Јер овај живот нам није дат да га проћердамо, већ да њиме задобијемо живот вечни. Зато постији видљива разлика између верујућег и неверујућег човека, где овај први смислено подноси све тешкоће овога живота, вером да га чека Спаситељ, који ће га од њих избавити. У Јеванђељској причи о Лазару и богаташу, где  Авраам богатоме каже Ти си сва добра у овоме животу примио, учимо се да знамо да сва наша добра треба да буду испуњена правдом, а онда ће се испунити и смисао живота. Ако смо пажљиво слушали кондак који се појао на литургији, чули сте да се у њему каже: „Утолио си плач Евин, а анђео Господњи женама мироносицама каже Радујте се!“ То је смисао нашега живота, то је смисао наше вере, коју прослављамо Васкрсењем Христовим“, била је поука Владике верноме народу.

Беседа епископа шумадијског и администратора крушевачког Г. Јована

Након причешћа верног народа, Владика Јован је пресекао Славски Колач, а потом освештао темеље новог парохијског дома. За подизање парохијског дома и храма Св.Јоаникија Девичког је посебно заслужан старешина Цркве у Бресници протојереј Ђорђе Ђукановић који је уложио надљудске напоре како би верноме народу своје парохије принео не само храм већ и  уређену порту, сада и парохијски дом, на коме је већ подигнута прва плоча, разведена мрежа и постављена целокупна столарија, иако су радови на њему почели октобра 2010. године.

Верни народ Бреснице је наставио дружење до касних поподневних часова са својим пастирима у парохијском дому, где су уз пригодни програм наступали гуслари Јанковић Родољуб, Величковић Угљеша и Бишевац Радивоје

ђакон Мирослав Василијевић