НОВО РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЗА ЂАКОНА У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈ

НОВО РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЗА ЂАКОНА У ЕПАРХИЈИ ШУМАДИЈСКОЈЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, током служења свете Литургије светле среде у храму Светог кнеза Лазара Косовског у Крагујевцу – Белошевац, рукоположио је у чин ђакона Ивана Антонијевића из Крагујевца, дипломца Павославног богословског факултета Универзитета у Београду и свршеног ученика крагујевачке богословије Светог Јована Златоустог.

У нарочити дан, као што црквена васкрсна песма каже: „Ходите, једимо од плода новог винограда, божанског весеља, у нарочити дан Васкрсења, царства Христова, славећи га као Бога занавек“, нови свештенослужитељ олтара Божијег постао је вероучитељ крагујевачки Иван Антонијевић. Чин рукоположења, које је извршио на Литургији владика шумадијски Господин Јован, увеличали су његови најмилији, близанци син и кћерка, супруга, родитељи, поносна бака, пријатељи... Ова свечана васкршња Литургија била је још узвишенија због овог догађаја, који сходно хришћанском учењу, иако се остварује у локалној Цркви, има васељенски значај. Повишеном узбуђењу допринеле су и речи које је новорукоположеном ђакону упутио владика Господин Јован, указујући на изузетност службе која га чека. У архипастирској поуци наглашене су одговорности и привилегије које чекају сваког делатника на пољу спасавања у Христу верног народа, али је владика поменуо и изазове и опасности који се могу појавити на овом узвишеном задатку. Учесници ове вишеструко празничне Литургије са посебном пажњом су пратили и прву јектенију коју је произнео ђакон Иван. Видљива је била његова посвећеност служби коју ће обављати.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Иначе, ђакон Иван Антонијевић служиће при храму Светог Саве у Крагујевцу- Аеродром. Након литургијског славља, трпезу љубави приредио је у парохијском дому белошевачке цркве протојереј ставрофор Милован Антонијевић, старешина овог храма и отац новорукоположеног свештенослужитеља.