ПРОСЛАВА ВАСКРСА У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У КРАГУЈЕВЦУВаскрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: „Данас Христос као сунце засија из гроба, данас грану пролеће у душама нашим“. Васкрсење је празник радости, наде, и живота.

У Саборном храму у Крагујевцу у поноћ уз појање васкршње стихире: „Воскресеније Твоје Христе Спасе“...и брујање звона Саборног храма, уз упаљене свеће, отпочело је свечано Васкршње јутрење и Васкршња литија, коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма и мноштвом верног народа града Крагујевца. По повратку у храм, настављено је Васкршње јутрење, радосним песмопојем васкршњег канона:“Васкрсења је дан, просветимо се људи...“. По завршеном јутрењу, уз речи Васкршњег тропара: „Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова“, почела је Света Архијерејска Литургија, коју је служио Његово Пресовештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење братства Саборног храма и архијерејског намесника крагујевачког Рајка Стефановића. Радост Васкршње Литургије употпуњена је када је на почетку Литургије, Преосвећени Владика рукопроизвео Милана Милошевића у чин чтеца храма Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу.

Свечаној васкршњој Литургији присутвовао је велики број верника и потпреседник Епархијског савета Господин Радиша Пљакић, председник Црквене општине Господин Мирослав Брковић. Васкршњу посланицу је прочитао протојереј – ставрофор Рајко Стефановић, архијерејски намсеник крагујевачки. По прочитаној посланици Његове Светости Господина Иринеја , протојереј – ставрофор Рајко Стефановић је у име свештенства и верног народа крагујевачког и лепеничког намесништва, честитао Преосвећеном Владики Јовану четрдесет година ношења монашке ризе и монашког живота, и у знак љубави и поштовања, поклонио Преосвећеном Владици Архијерејски штап. После завршене Литургије у двору Епископа шумадијског свештенство града Крагујевца и гости упутили су честитке Епископу Јовану уз радосни васкршњи поздрав: Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе!

јереј Срећко Зечевић