ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ СЛАВА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА

ПРАЗНИК БЛАГОВЕСТИ СЛАВА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА Сваке године по већ устаљеној традицији манастир Благовештење у Шумадијској епархији прославља своју храмовну славу Благовести Пресвете Богородице свечано и достојанствено.

Манастир који уз мале прекиде живи већ шест столећа, дочекао је и ове године да се у порти око самог самог храма, по лепом пролећном времену, окупи велики број благочестивог народа, а срдачном добродошлицом плениле су као и увек монахиње ове дивне светиње на челу са својом игуманијом мати Михаилом.

Свету Архијерејску Литургију на отвореном служио је Првојерарх шумадијски Г. Јован, уз суслужење свештеника Шумадијске епархије.

Честитајући славу Владика Јован је у својој беседи сликовито говорио о празнику Благовести, као једном од најзначајних догађаја у историји рода људског.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Благу вест коју је примила Пресвета Богородица, преко ње су примиле и све генерације људи који су веровали да ће доћи Христос Спаситељ. У празнику Благовести испуниле су се давно проречене речи великог пророка Исаије, да ће девојка затруднети и родити Сина, коме ће наденути име Емануил, што значи: с нама је Бог. Владика је поред тога што је говорио о сомволици празника, рекао да се празником Благовести нама људима открива вечна тајна, а та тајна је да је Бог постао човек.

Литургијско сабрање након опхода око храма и резања колача, настављено је заједничком трпезом љубави.