ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ПОПОВИЋУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ПОПОВИЋУУ уторак 31. августа, када Црква молитвено слави Светог мученика Флора и преподобног Јована Рилског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован служио је Свету Литургију у селу Поповић.

Епископу су саслуживали високопреподобни игуман манастира Венчац, отац Сава, протојереј ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник космајски; јереј Иван Теодосић, парох венчански; јереј Горан Лукић, парох неменикућски и ђакони Небојша Јаковљевић, Филип Јовановић и Милош Ждралић.

Лепоту литургијског сабрања употпунила је и Света тајна крштења. Следујући древној пракси Цркве, по којој чин увођења у Цркву Христову није раздвајан од Свете тајне Евхаристије, Епископ Јован је у оквиру Свете Литургије крстио малог Сергеја, сина надлежног свештеника Марка и Александре Стевановић. Препун храм верника овепарохијске заједнице сведочио је о преданом пастирском раду оца Марка, као и о томе да Крштење није радост само појединца већ је радост Епископа и читаве Цркве.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У надахнутој беседи пуној љубави, Епископ Јован је, између осталог, говорио о духовном рођењу малог Сергрја, пожелевши да га Господ руководи и чува у овом свету који је препун искушења, и да се у Цркви налази снага и спасење кроз свете тајне и свете врлине. После причешћа Епископа и свештеника, Светој Чаши је пришао најпре мали Сергеј а онда и остали верници. Евхаристијска радост је продужена трпезом љубави коју је за све присутне припремио отац Марко.

 

јереј Горан Лукић