ЛИТУРГИЈСКИ САБОР У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦ, ОДРЖАН 27. И 28. АВГУСТА, 2010. ГОДИНЕ

ЛИТУРГИЈСКИ САБОР У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦ, ОДРЖАН 27. И 28. АВГУСТА, 2010. ГОДИНЕСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Г. Јована одржано је окупљање чланова форума Живе Речи Утехе 27. и 28. августа, 2010. године у манастиру Денковац, који је посвећен Успенију Пресвете Богородице. Процењује се да је храм у славским данима посетило око 1500 људи.

Бденије и литургију је  служио о. игуман Сава из манастира Светих Арханђела – Венчац у Брезовцу, уз саслужење свештенства и два ђакона. Литургијско славље увеличали су и свештеници из Грчке и Русије, а затим и Дивна Љубојевић са хором “Мелоди”.

У богатом културно-уметничком програму  је учествовало преко 80 учесника из Србије и Македоније.

Предавања су одржали јеромонах Димитрије Плећевић на тему: “Литургијска заједница – идентитет Цркве” и хаџи Драган Поповић на тему: “Света земља“.

Радост због нашег доласка у ову светињу исказана је оглашавањем црквених звона и великом љубављу оца игумана Серафима, свештеника, монаха и мати Јелисавете.

27.8. смо присуствовали вечерњој служби у свечаној атмосфери испуњеној благодаћу Духа Светога. Потом смо се упутили на вечеру закључујући по ко зна који пут како храна у манастиру има посебан укус, јер се увек спрема са љубављу и молитвом и означава часним крстом. После вечере отац Серафим се захвалио, пре свега о. игуману Сави из манастира Венчац у Брезовцу, монаштву, свештенству и верном народу и изразио своју истинску радост због поновног сусрета.

Наш форумаш, отац Димитрије је око 20.30 почео предавање на тему “Литургијска заједница – идентитет Цркве” истакавши да је Свето Причешће суштински део нашег живота и основни смисао литургије. Предавање је у прелепом амбијенту пажљиво пратило око 100 слушалаца окупљених у манастирској порти, седећи на клупицама, столицама, чак и на степеништу које води ка улазу у конак.

После предавања смо у веома пријатној и срдачној атмосфери, уз разговор, мало засвирали и запевали.

У поноћ је служен акатист Пресветој Богородици, те смо се опет нашли под сигурним окриљем Божијег Храма, где смо у миру уз светлост свећа величали Свет.

Празничну литургију је  служио о. игуман Сава из манастира Светих Арханђела – Венчац у Брезовцу, уз саслужење свештенства и два ђакона. Литургијско славље увеличали су и свештеници из Грчке и Русије, а затим и Дивна Љубојевић са хором “Мелоди”.

У богатом културно-уметничком програму  је учествовало преко 80 учесника из Србије и Македоније.

На ручку је било око 740 гостију, након чега је о. Иван Цветковић из цркве Св. Јакова у селу Дубока код Јагодине и главни и одговорни уредник портала Поуке.орг и форума Живе Речи утехе, који је велики део организације преузео на себе, даривао игумана Серафима иконом Господа нашег Исуса Христа и осталим даровима.

Затим је предавање о Светој земљи одржао хаџи Драган Поповић.

Ове године смо по први пут организовали и давање крви за труднице, породиље и децу.

Растали смо се у веома пријатној атмосфери, уз најискреније жеље наших срца да се поново што пре у радости сретнемо.

Посебно се захваљујемо г. Жељку из Rent-a-car Apex агенције из Јагодине, која је донирала комби за превоз посетилаца од Крагујевца до манастира, као и г. Слободану Радомировићу - директору "Ластре" из Лазаревца.

Захваљујемо женском певачком друштву "Црнућанка", КУД "Типопластика", певачкој групи „Книћани“ из Кнића, КУД „Типопластика" из Горњег Милановца, солисти Марини Ђурђевић, солисти Снежани Узуновић и Рајку Матићу на здравици, који су својим културно-уметничким  програмом улепшали наш сабор. Нарочито смо се обрадовали учешћу КУД "Кавадараци" из Македоније. Такође захваљујемо госпођи mr Весни Николић која је манастиру поклонила 80 књига "Поуке валаамских монаха".

Овом приликом захваљујемо се и нашим пријатељима из Завода за трансфузију крви из Крагујевца.

Бројне утиске је веома тешко пренети речима, те тако објављујемо фотографије, а ви процените сами.

Преузето са сајта www.pouke.org