ОКОНЧАНЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ОКОНЧАНЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУВеликим црквено-народним слављем у порти Саборне цркве у вечерњим сатима на Велику Госпојину окончане су Госпојинске свечаности које су трајале од 23.- 28. августа 2010. године. Госпојинске свечаности су по први пут ове 2010.године организоване поводом празника Успења Пресвете Богородице – Велике Госпојине, који већ више од 140 година слави Саборна црква у Крагујевцу као храмовну славу. Свештенство Саборног храма је организовало Госпојинске свечаности с благословом Епископа шумадијског Г.Г. Јована, у славу Свете Тројице и у част Пресвете Богородице и тиме причинило духовну радост  Крагујевчанима који су у великом броју узели учешћа у свим дешавањима током трајања ових свечаности.

У оквиру Госпојинских свечаности, одржана је 23. августа изложба радова студената Академије СПЦ за уметност и консервацију из Београда, затим 26. августа песничко вече у част Пресвете Богородице на коме су учествовали песници Крагујевца и Шумадије: Слободанка Р. Луковић, сурдопедагог из Крагујевца, Јован Ч. Стојиловић, песник из Крагујевца, Емилија С. Живојиновић, професор књижевности из Крагујевца, Љубомир С. Пјевчевић, песник из Ваљева и Слободан Павићевић, песник из Крагујевца. Сва ова дешавања су била изузетно посећена, што је нарочито охрабрило организаторе да истрају у организовању оваквих догађаја.

Нарочита духовна радост била је током служби у храму. На празничном бденију и Светој литургији, које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Г. Јован уз саслужење свештенства крагујевачких цркава, било је нарочито свечано, а велики број верника окончао је великогопојински пост учешћем у Светој Чаши.

Беседа др Зорана Крстића, ректора Богословије “Светог Јована Златоуста”

Врхунац Госпојинских свечаности било је црквено-народно славље, које је организовано уз свесрдну помоћ културно-историјског центра ''Српска круна'', у вечерњим сатима у порти Саборне цркве на сам дан празника. Славље је, по старом српском обичају, започело здравицом коју је изговорио водитељ програма, вероучитељ Предраг Обровић, а затим је позвао ансамбл ''Смиље'' да Краљевим колом отворе ово славље. Својим раскошним гласовима ово славље увеличали су оперски певачи Војислав Спасић и Марија Стефановић, а речи светог владике Николаја Велимировића оживеле су захваљујући иузузетном извођењу прослављених глумаца Момира Брадића и Весне Павловић. Славље се завршило играма и песмама Шумадије које су извели играчи ансамбла ''Смиље''.

Насмејана лица деце, којих је било пуно у порти Саборне цркве, уверило је све присутне да Госпојинске свечаности, уз помоћ Божију, треба да постану традиција Крагујевца и Саборне цркве.

 

јереј Зоран Врбашки