ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУ РУДНИЧКОМ

ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУ РУДНИЧКОМ Прослава Преображења Господњег и ове године свечано је обележена у манастиру Благовештењу Рудничком. Празнично бденије и Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење свештенства и монаштва Епархије шумадијске. Честити и побожни народ Рудничког краја заједно са пријатељима манастира из свих крајева Шумадије, дошао је да се помоли у овој великој светињи, која је током првог и другог српског устанка, почетком XIX века, играла веома важну улогу.

У својој архипастирској беседи Преосвећени Владика Јован је указао на сву величину и смисао празника, чија се суштина састоји у свеукупном преображају људског бића. Ако смо заиста са Христом, ако живимо и мислимо Христом, онда нам је и загарантован живот вечни. Јеванђеље нам говори и казује да једино Име кроз које се спасавамо јесте Име Господа Исуса Христа. Зато нам је потребно да целога Христа сместимо у себе, јер никада не знамо када ће нас Господ посетити и када ћемо променити овај свет, речи су Владике Јована, који након заамвоне молитве извршио освећење грожђа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Благовештење

Манастир Благовештење подигнут је око 1400. године на северним обронцима планине Рудник, у клисури Благовештенске реке, шест километара западно од Страгара. Благовештење живи, уз мале прекиде, већ шест столећа. Како се манастир не помиње у сачуваним средњовековним изворима, не зна се ко је био ктитор; једино скромне димензије првобитне цркве упућују на незнатног, скромног ктитора. На време настанка упућују првобитне фреске, испод млађих слојева, које су настале на прелазу XIV у XV век.