НА ОПЛЕНЦУ СЛУЖЕНА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС ПОВОДОМ 89. ГОДИШЊИЦЕ ОД УПОКОЈЕЊА КРАЉА ПЕТРА I KAРАЂОРЂЕВИ

НА ОПЛЕНЦУ СЛУЖЕНА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС ПОВОДОМ 89. ГОДИШЊИЦЕ ОД УПОКОЈЕЊА КРАЉА ПЕТРА I KAРАЂОРЂЕВИЋАКраљевски маузолеј породице Карађорђевић, и овог 2010. Лета Господњег, је на   Опленцу, обележио дан упокојења 89. годишњице  смрти Његовог величанства Краља Петра I, Ослободиоца, или како га је звао наш народ "сељачког Краља".Опленачко свештенство, предвођено протојерејом-ставрофором Миладином Михаиловићем уз саслуживање синђела оца Саве, старешине венчачгог  манастира, као и протојереја-ставрофора Петра Јовановића, дугогодишњег пријатеља и саслужитеља  Владике Јована, дочекали су Његово Преосвештенство   испред опленачке Цркве. Литургија је почела у 9 часова.

На  Литургији су  се, поред верног народа, налазили и чланови  одбора Краљеве задужбине са својим председником Миладином Михаиловићем.На Литургији је, у чин чтеца а затим и ђакона, рукоположен дипломирани теолог Дејан Ненадовић из Осечине.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По рукоположењу, Епископ  Јован га је, очински и братски, посаветовао какав сасуд треба да буде свештенослужитељ. На крају Литургије, служен је парастос Краљу Петру I, после чега се Владика Јован обратио верном народу. У контексту живота блаженопочившег Краља, Епископ је нагласио да "добро дело, Црква памти" и затим је нагласио колика је била доброта покојног Краља.

јереј Никола Симић