ТАЈНА КРСТА ЈЕ ТАЈНА ЉУБАВИ

Тајна Крста је тајна ЉубавиВладика Јован: "Крстећи се мислите на Онога који је преко Крста спасао свет"

Први дан Богородичиног поста  у Старој Милошевој  Цркви у Крагујевцу традиционално се прославља као слава крстионице која се налази у порти храма . И ове године Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Јован на дан Изношења Часног Крста  и светих мученика Макавеја,   благоизволео је посетити вернике ове парохије,  одслуживши Свету Архијерејску Литургију.

Радост за чланове парохијске заједнице јесте долазак драгог госта из Америке протојереја -  ставрофора Петра Јовановића,  који је на позив Владике Јована и старешине храма оца Милића Марковића  саслуживао на Литургијском сабрању. У својој беседи на 60. зачало  из Јеванђеља по Јовану, Владика је  говорио о сили, значају и моћи Крста као онтолошког икономијског чиниоца. „Крст се налази на врху свакога храма, али ми треба да га носимо пре свега у себи, јер кроз крсну смрт и васкрсење добијамо спасење“. Оваплоћење је као и страдање Господње било припремано промислом Божијим и да није било Крсног страдања, не би се нико измирио са Господом, како то каже Свети Григорије Палама. Крст је зато пут којим Христос улази у матицу живота. Христос је Крст са собом понео у Ад и њиме показао домострој спасења рода људскога. Зато је Крст синоним са Тајном Љубави, нагласио је на крају беседе Владика Јован.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Старој Цркви

Након причешћа верних, пресечен је славски колач чији је домаћин ове године била сестра Даница Урошевић, а верни су наставили своје литургиско сабарање са Еписком, послужењем у порти  Старе Цркве.

ђакон Мирослав Василијевић