СЛАВА ПРЕПОДОБНЕ МАТИ ПАРАСКЕВЕ У МАНАСТИРУ ПЕТКОВИЦИ КОД СТРАГАРА

Image  На благим обронцима Рудника изнад Сребреничке реке, недалеко од Страгара, налази се манастир Преподобне мати Параскеве. И овог 2010. Лета Господњег, народ из многих шумадијских крајева окупио се 8. августа да, са својим Епископом, прослави, свима познат, мученички и врлински лик Свете Параскеве.
Литургија је почела у 9 часова. Епископу шумадијском Јовану саслуживало је свештенство опленачког намесништва, на челу са намесником протојерејом-ставрофором Миладином Михаиловићем.

Појао је опленачки хор и женско монаштво из оближњих манастира. У литургијској беседи, Епископ је честитао славу игуманији ове обитељи, мати Февронији, чијим трудом, постом и молитвом ова светиња и данас живи, као и свом окупљеном народу. У контексту прочитаног Јеванђеља, Епископ је, на врло дубок начин и по примеру многих светитељских житија, поучио епархиоте и свештенство колика је величина праштања и љубави. Затим је беседио о значају самосагледавања и спознавања себе. Овом приликом освећен је нови кладенац, а по резању славског колача уследила је трпеза љубави.

Извор: Епархија шумадијска