БОЖИЈЕМ НЕЗАБОРАВУ ПРИДРУЖИМО И ЉУДСКИ

ImageУ Саборном храм у Крагујевцу 5. августа 2010. године, после вечерње службе, служен је парастос жртвама ратне акције „Олуја“ коју су пре петнаест година на простору Српске Крајине извеле хрватске војно-полицијске снаге убивши 2650 и протеравши 340 000 Срба са својих вековних огњишта.

Парастос, на иницијативу удружења „Зора“, служио је Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење крагујевачких свештеника протојереја-ставрофора Милана Бороте, протојереја-ставрофора Радована Чанчаревића,протојереја Драгослава Милована, јереја Срећка Зечевића, јереја Дејана Лукића, јереја Душана Мучибабића, јереја Зорана Врбашког, јереја Александра Ресимића.
После парастоса, присутнима у Светоуспењском храму обратио се Преосвећени Владика Јован овим речима: „Нека им је вечан спомен међу нама и Бог да им души опрости. Помолисмо се браћо и сестре Богу за душе оних који су животе своје дали за одбрану вере, отачаства. То је једина наша утеха, да их се сећамо молитвено, а то је утеха и за њихове душе. Јер једино што вреди пред Богом је молитва за њихове душе, наше сећање, да се сећамо оних који су дали животе и у овом несрећном рату и сваке душе хришћанске, и оних који су дали животе само зато што су вере православне. Ми смо се данас, као што то чинимо и у Литургији, када спомињемо наше покојнике, помолили да им Господ буде милостив њиховим душама и што се молимо чешће за њихове душе, тако ћемо их сачувати од заборава. Заборав је велика опасаност, када не памтимо нечију жртву, а ако их се сећамо, нећемо их заборавити. Да Господ упокоји њихове душе у насељима праотаца Аврама, Исака, Јакова, нека њихове душе буду у рукама Госпоњим, а нама Господ нека подари сећање, молитвено сећање на њихове жртве, њима нека Бог подари рајско наслеђе, а свим прогнанима нека Бог испуни све њихове жеље. Вечан им покој“.

 јереј Срећко Зечевић