ЛЕТЊА ШКОЛА „СВЕТИ САВА“ КУСАДАК

ЛЕТЊА ШКОЛА „СВЕТИ САВА“ КУСАДАКУ суботу 31. јула 2010. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован присуствовао је свечаном отварању летње школе „Свети Сава“ у селу Кусадку.Летња школа „Свети Сава“ је организован креативан боравак у отаџбини деце и младих из расејања. Основни циљ ове школе je да деца и млади из дијаспоре стекну прилику да уче српски језик и ћирилицу, упознају обичај и културу свог народа, дружећи се са вршњацима из Србије. Основана је 1995. године и представља прву школу овакве врсте у Србији.

До сада је имала више од 700 полазника из многих земаља света: из Аустрије, Албаније, Немачке, Италије, Канаде, Мађарске, Румуније, Словеније, Македоније, Хрватске, Велике Британије, Француске, Швајцарске и Шведске.  До сада је ова школа пет пута одржаванa у Азањи, једном у Свилајнцу и сада по први пут у Кусадку. На свечаној приредби „Добордошлице“ коју су приредили ученици ОШ „Брана Јевтић“ и КУД „МилојеПоповић Ђак“ из Кусадка, први се присутнима обратио Владика Јован.
Благосиљајући отварање и рад ове школе Епископ је између осталог истако значај Светог Саве као првог српског учитеља. Такође,епископ је децу из дијаспоре позвао да никада не забораве своје корене, нити да их се стиде, већ да негују свој језик и културу на које треба да буду поносни.Овим је званично почела са радом Летња школа „Свети Сава“ у Кусадку.

Бојан Стојадиновић, веручитељ