ПРОСЛАВА СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ОРАШЦУ

ПРОСЛАВА СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ОРАШЦУПразник Сретења Господњег и дан државности Републике Србије, као и претходних година и ове 2008. године прослављен је великим црквено-народним сабором у устаничком Орашцу. Пре 200 година народ се окупио око Вожда Карађорђа и проте Атанасија, који су повели Србе у борбу за крст часни и слободу златну, а овог 15. фебруара неколико хиљада људи окупило се око својих архијереја и државних министара, да би показали и доказали да је Сретење како велики црквени празник, тако и општенародни дан и догађај и симбол слободе, како онда, тако и данас и довека.

Прослављање је започето светом Архијерејском Литургијом у храму Вазнесења Господњег, коју је служио митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслуживање епископа шумадијског г. Јована, умировљеног епископа захумско-херцеговачког г. Атанасија и свештенства епархије шумадијске. Светој Литургији су присуствовали премијер Владе Републике Србије г. Војислав Коштуница и бројни министри, као и престолонаследник Александар Карађорђевић.

Присутним верницима, али и читавом српском народу, беседом се обратио митрополит Амфилохије, истакавши значај сусрета правде и истине, мира и љубави, који се првенствено одвија и доживљава у светим црквама и службама Божијим. Празник Сретења је догађај и пројава тог сусрета правде и љубави, сусрет Бога и човека у времену, али и сусрет за вечност. Митрополит је посебно нагласио неопходност присуства мира и правде данас у целом свету, а посебно на нашим просторима и на мучном Косову и Метохији, као и потребу поимања и доживљаја Косова као неодвојивог дела нашег бића и наше историје од стране читавог српског народа.

Након свете Литургије, архијереји, државни званичници, свештенство и сав народ, пошли су у Литији до Марићевића јаруге, места подизања Првог српског устанка, где је одржан помен настрадалим устаницима и свим палим борцима за слободу Србије. После помена народу се обратио и епископ Атанасије, још једном указавши на значај Косова и Метохије за наш народ, истакавши да су Срби заиста небески народ, али су и земаљски народ, и као таквом сваки део српске земље јесте светиња. Истакао је сведочанство једног Јеврејина о Косову, да као што је јеврејском народу Јерусалим увек био и остао у мислима и срцу, те су увек говорили: „догодине у Јерусалиму“, да тако и Срби морају увек да говоре „сутра и догодине и заувек на Косову и Метохији“.

Након помена, обављена је церемонија полагања венаца од стране државних званичника на споменик Вожду Карађорђу и обраћање званичника народу, као и културни програм. Епископ шумадијски г. Јован је после тога са свештенством посетио Тополу, где је такође одржан помен Карађорђу и устаницима.

Александар Миловановић, јереј

 

 

Више из ове категорије « ВЕНЧАЊЕ У ПЕТКИ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА »