ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОСВЕШАО ЂУРЂЕВДАНСКИ КРСТ У КРАГУЈЕВЦУ

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОСВЕШАО ЂУРЂЕВДАНСКИ КРСТ У КРАГУЈЕВЦУ Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, уз саслужење Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, освештао је у среду, 21. јула 2010. године, Ђурђевдански Крст у Крагујевцу.

Свечаном чину освећења присуствовало је неколико стотина Крагујевчана, на челу са градоначелником града Крагујевца господином Верољубом Стевановићем. Након срдачног дочека и топле добродошлице, Патријарх српски Г. Иринеј свечано је освештао Ђурђевдански крст, који је постављен на кружном току на улазу у Крагујевац из правца Баточине.

Ђурдевдански крст, аутора Зорана Илића је висине 18 метара, распона 11 метара, а на предњој страни се налази "Распеће" висине шест метара, док је на другој страни икона светог Ђорђа, заштитника града, пречника 2,6 метара.

Патријарх Иринеј је у беседи након освећења крста рекао да се радује што је овај чудесни и Божански знак, подигнут у срцу Шумадије, јер нам то све говори да је Крагујевац хришћански град, и да је ово света хришћанска православна земља. Он је рекао да га радује што је крст подигнут на путу поред кога многи пролазе и где имају прилику да баце поглед на крст, да се прекрсте, да се Богу помоле и да Господ благослови њихов пут. Патријарх је рекао да се припрема подизање великог крста у Нишу, на брду Винику 2013. године када се обележава велики јубилеј и да ће то бити прилика да се "грађанима и бројним пролазницима да до знања да је Ниш хришћански град, град Константина, првог хришћанског цара".