СЛАВА ЗАЈЕДНИЦЕ “ЗЕМЉА ЖИВИХ” У БРАЈКОВЦУ

СЛАВА ЗАЈЕДНИЦЕ “ЗЕМЉА ЖИВИХ” У БРАЈКОВЦУПоводом славе заједнице “Земља живих” у Брајковцу, Полагања ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је, уз саслуживање свештенства и монаштва, шумадијске, бачке и сремске епархије, служио Свету Архијерејску Литургију. Између осталих њему су саслуживали архимандрит манастира Ковиљ, отац Исихије и протојереј Бранко Ћурчин, један од главних протагониста овог пројекта.

У својој беседи Преосвећени Владика је говорио о Светој Литургији, као тајни која нам открива Бога и истину овога и онога света. Он је напоменуо да хришћанин свагда служи Литургију, и када је у Цркви, али и када је у свету, чинећи добра дела. Преосвећени нас је подсетио на речи светих отаца које нам благовесте, да кога нема на овој земаљској Литургији, њега неће бити ни на оној вечној, небеској. Човекова прва мисао када започиње нови дан треба да буде мисао о Богу, и прва реч треба да буде реч о Богу. Такође нас је подсетио на молитву Светог Григорија Паламе, које кажу, “Господе просветли моју таму”, и нашој потреби да се са њом идентификујемо, како би знали којим путем да ходимо и на који начин истински да живимо. Да би то остварили потребне су нам две ствари, а то су вера и труд, рекао је Владика. На крају је нагласио да уколико останемо на Христу као чокоту нећемо усахнути, а ако ли себе од Њега одвојимо, осушићемо се и род нећемо донети.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У Светој Литургији Преосвећени је пререзао и славски колач домаћину славе, у лику осамнаест момака, који се тренутно лече у овој заједници, честитао им славу и похвалио њихов труд и подвиг.

Након Свете Литургије штићеници су за све присутне припремили трпезу љубави у којој је поздравно слово одржао отац Бранко Ћурчин, захваљујући се најпре Владици Јовану што духовно и материјално подржава овај пројекат, и у исто време апелујући на државу, на Цркву Божију у другим епархијама и друштво у целини да се више посвете овом великом проблему и пошасти која је у великој мери заразила и отровала наше друштво тј. нашу децу, за коју ћемо сви ми дати одговор пред Богом.

јереј Жељко Ивковић