БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У БРЕСНИЦИ (КРАГУЈЕВАЧКОЈ)

БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У БРЕСНИЦИ (КРАГУЈЕВАЧКОЈ)На дан Св. Јоаникија Девичког 9. маја 2010. године, када наша Црква молитвено прославља овог Божијег угодника изниклог из нашег рода, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у истоименом храму у крагујевачком насељу Бресници. Повремени пљускови нису омели благочестиви народ да употпуни ово благочестиво сабрање, а нарочито се могао запазити велики број деце и омладине.

Епископа су дочекали свештенство и народ. Девојчице које похађају веронауку у својој школи, обучене у народну српску ношњу предале су букет цвећа најдражем домаћину. Храм који је сваке године лепши и лепши, био је мали да прими све који су дошли да учествују у овој заједничкој радости.После прочитаног Св. Јеванђеља Епископ се обратио својим епархиотима. Поучна Јеванђелска прича о слепом од рођења јасно нам говори о два вида у нашем животу, телесном и духовном. Иако слепи од рођења није видео овај свет својим телесним очима, вера у Господа учинила га је свевидећим, учинила га је човеком који је духовно прогледао, који је заиста видео Христа, рекао је Владика Јован.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На самом почетку Св. Литургије, Епископ је рукопроизвео у чин чтеца Марка Гаљка, апсолвента на Богословском факултету у Београду, а на малом входу старешину храма протонамесника Ђорђа Ђукановића, унапредио је у достојанство протојереја, који се након сечења колача захвалио своме Епископу „на поверењу и очинској љубави“, и свима осталима који су дошли да увеличају ово духовно славље. Немерљиви допринос дале су и сестре Цигулајкић, Милка и Злата, које су као праве српске домаћице угостиле присутне госте. А племенити звук гусала Радојице Бишевца, парохијанина бресничке парохије, подсетио је на стара времена и добре српске обичаје.

 

протојереј – ставрофор Саво Арсенијевић