ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУУ храму Светог Саве у Барајеву и ове године саборно, литургијски, прослављен је дан спаљивања моштију нашег духовног родитеља и родоначелника. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Радивоје Митровић уз саслужење јереја Горана Ракића, Владе Димитријевића, Ивана Иванковића и ђакона Дарка Павловића. У току Литургије причестио се верни народ са децом, а након службе беседу је одржао прота Радивоје говорећи о личности Светога Саве и „његовој жртви за род српски“.

У 14 часова окупио се велики број верника са децом да дочекају свог Архијереја, Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Господина Јована, који је пререзао славски колач. Владика је после славског обреда одржао надахнуту беседу. Свети Сава непрестано брине да останемо деца Божија. У животу упознајемо многе људе од које многе заборављамо, међутим Светога Саву никада не можемо и не смемо заборавити јер је то личност која је прослављена и ван нашег рода. Нема личности у нашем народу за коју је толико везано топонима као за Светога Саву. У наставку беседе, Владика је говорио о богатству једног народа у зависности од тога колико тај народ има светитеља. Свети Сава је на челу Срба светитеља јер нас је ородио са породицом православних народа. На крају је Владика поучио окупљени народ како да се исправља и чисти од греха, угледајући се на Светога Саву. Ако нас он буде чувао и ако се ми будемо угледали на њега сигурно ћемо ићи путем наше вере и Цркве у Царство Божије.

После обреда приређена је трпеза љубави, а домаћин овогодишње славе био је Стојадин Станојевић из Барајева, заједно са црквеном општином Барајево.