НА ТЕМЕЉУ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ЦРКВЕ У СЕЛУ БАБЕ НА КОСМАЈУ – ХРАМ ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ

НА ТЕМЕЉУ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ЦРКВЕ У СЕЛУ БАБЕ НА КОСМАЈУ – ХРАМ ДЕСПОТУ СТЕФАНУ ЛАЗАРЕВИЋУ У недељу Раслабљеног, 25. априла 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Бабе, недалеко од Космаја.

Повод за ово литургијско сабрање било је освећење темеља, на којим почиње изградња (обнова) храма, који ће бити посвећен Светом Деспоту Стефану Лазаревићу. Епископу су салуживали протојереј-ставрофор Видо Милић, архијерејски намесник бељанички, протојереј Миленко Дидић, парох сопотски, јереј Никола Симић, парох жабарски и јереј Горан Лукић, парох неменикућски. Лепоту литургијског сабрања увеличало мноштво народа, међу којима било доста деце ученика веронауке која су одговарала на Литургији.

У надахтутој беседи Епископ Јован је подсетио на Васкрсење Богочовека Христа, рекавши да је Васкрсење велики дар људима и велика радост, радост и на небу и на земљи, да је Васкрсење велико чудо, као и вода у бањи Витезди која је силом Божијом лечила болесне. Црква у Бабама потиче из 15-ог века, сматра се да је у истом веку порушена и да никада није обнављана. Остаци цркве били се прекривени великим слојем земље, и тек 2002. године током археолошких истраживања овога краја откривени су темељи средњовековне цркве.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Иначе, село Бабе је добило име по римском прокуратору Baebeniusu, који је живео на овим просторимау 2 веку после Христа.Градња цркве везује се за период владавине Св. деспота Стефана Лазаревића, коме ће благословом Епископа Јована бити и посвећена.

јереј Горан Лукић