УРУЧЕНА ВИСОКА ОДЛИКОВАЊА ВЛАДИЦИ ЈОВАНУ И СТАРЕШИНИ САБОРНЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ImageПоводом храмовне славе Саборне цркве у Крагујевцу, Успенија Пресвете Богородице, братсво Саборног храма заједно са Културно-историјским Центром „Српска Круна“ организовало је 28.08.2009.године славско сабрање у порти храма.

Након вечерње службе, вероучитељ Предраг Обровић поздравио је све присутне у име Саборне цркве и Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Г. Јована и у име „Српске Круне“, најавивши да ће ово сабрање на дан крсне славе, како и приличи Шумадији, бити уз богато музичко наслеђе нашег народа на које ће нас подсетити Српски културно-уметнички ансамбл „Смиље“ извођењем концерта српских игара и песама.

Радост овог сабрања употпунио је и нарочити догађај, чланови Управног одбора „Српске Круне“ председник г-дин Александар Пријић и извршни секретар г-ђа Мирјана Раденковић уручили су Његовом Преосвештенству епископу шумадијском Г. Јовану највише одликовање „Српске Круне“ Орден „Круна“ за заслуге у свом Архипастирском раду у Шумадији у подизању нових и обнављању старих цркава и манастира и духовном обнављању нашег народа. Такође додељено је одликовање и старешини Саборне цркве пројереју-ставрофору Зарију Божовићу Орден „Пресвете Богородице“ за изузетну вишедеценијску пастирску делатност у граду Крагујевцу. Прота Зарије, се видно изненађен због указане части, захвалио свима присутнима, нарочито „Српској Круни“ истакнувши да му је за непуних тридесет година служења Богу и народу у Крагујевцу нарочита част да прими ово одликовање, пожелевши свим присутнима да им Господ Бог и Мајка Божија узврате сваким добром и да им помогну да приме јеванђелске врлине у срца своја и да живећи по њима, живе достојно имена хришћанског и српског.

Ово славско сабрање завршило се по древном српском обичају свенародним колом које се исплело у порти Саборне цркве, која је ове вечери била препуна насмејаних лица озарених празничном радошћу.

Зоран Врбашки, свештеник