ХРАМОВНА СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКЕ ЦРКВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКЕ ЦРКВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУПразник првопрестолних апостола Петра и Павла и ове 2009. године Господње свечано и торженствено је прослављен у Аранђеловцу. Нови храм који је њима посвећен поново је био премали да прими све оне који су се окупили око апостола Христових и око свог Архијереја, који је началствовао овом великом сабрању.

Прослава је отпочела Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Преосавећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање старешине храма протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, старешине цркве Лазарице у Сиднеју протојереја-ставрофора Миодрага Перића, свештенства орашачког намесништва и тројице ђакона. Радост празника и свештеног сабрања била је увеличана и чином рукоположења теолога Милоша Ждралића из Аранђеловца у чин ђакона. Тако је верни народ Аранђеловца и околине поново имао благослов Божији да присуствује великом чину рукоположења и да буде активни учесник Свете Литургије кроз појање и Свето Причешће, коме је приступила већина присутних верника.

Обраћајући се народу и честитајући храмовну славу свима, Владика Јован је у беседи истакао значај и величину апостола Петра и Павла и истакао да је то позив и дужност свакога хришћанина- да буде апостол и благовесник вере Христове. Особито сви требамо да се угладамо на њихову пламену веру и неизмерну љубав коју су имали у свом животу и која је идеал сваке хришћанске врлине.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Храму Светих апостола Петра и Павла, Аранђеловац

Након Свете Литургије обављена је Литија око храма и пререзан славски колач, а потом је још једна радост испунила петропавловски храм и вернике- радост примања новог члана у Цркву Божију, када је Владика Јован је крстио малог Растка, унука ктитора храма, покојног Раденка Марјановића.

Славље је настављено заједничком трпезом љубави у сали парохијског дома, са надом и жељом да храмовна слава сваке наредне године буде још свечаније и радостније прослављана.

јереј Александар Миловановић