Чланци поређани по датуму: понедељак, 14 октобар 2024

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ И ХРАМОВНА СЛАВА У ПОКРОВУ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИ

У понедељак, 1/14. октобра 2024. године, када наша Црква прославља празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски Господин Јован извршио је велико осећење цркве, звона а затим служио Свету Архијерејску Литургију поводом црквене славе у храму Покрова Пресвете Богородице у Јагодини.

Његовом Високопреосвештенству саслуживали су: протосинђел Пасије Илић, игуман манастира Светог Пајсија Светогорца, архијерејски намесник белички протојереј Александар Гајић, протојереји Радосав Јаћимовић, Малиша Миловановић и Срђан Кандић протонамесник Милош Тодоровић, протођани Иван Гашић и Нинослав Дирак и ђакон Далибор Нићифоровић.

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Одувек је Црква прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанскога, која својим посредничким молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута показала се очигледно помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима. Догађај који Црква данас спомиње и празнује доказује само то постојано покровитељство Пресвете Богородице над родом хришћанским. Првог октобра 911 године у време цара Лава Мудрога било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Народа је била пуна црква. У позадини цркве стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем. У четврти сат ноћи појави се Пресвета Богородица изнад народа са распростртим омофором на рукама, као да том одећом покриваше народ. Беше обучена у златокрасну порфиру и сва блисташе у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама.