Чланци поређани по датуму: уторак, 29 јун 2010

Литургија у цркви Св. великомученика Димитрија у КрагујевцуЕпископ Јован Шумадијски служио је, дана 29. јуна 2010. године, Свету архијерејску литургију у цркви Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Драгослава Сенића и протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, ђакона Александра Сенића и ђакона Александра Мирковића.

ВИДОВДАН У БЕЛОШЕВЦУХрам Светог мученика Лазара Косовског у крагујевчком насељу Белошевац и ове године свачано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Лиургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва, а на Литургији је присуствовало сестринство манастира Каленића.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ ПРЕПОДОБНОГ СИМОНА МОНАХА МАНАСТИРА ПРЕРАДОВЦАДана 27/14. јуна 2010. године, када Православна црква молитвено прославља Светог пророка Јелисеја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Прерадовац, посвећеном преподобном Симону монаху, чија је историја везана за манастир Каленић. Верује се да је црквица подигнута међу каленићким виноградима, да би монаси који су учествовали у радовима имали могућност учествовања у богослужењима. Постоји мишљење, без научне потврде, да је манастир Прерадовац подигнут пре Каленића.