УЧЕНИЦИ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ “ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ” ИЗ СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ ПОСЕТИЛИ МАНАСТИРЕ ЋЕЛИЈЕ И ЛЕЛИЋ

smederevskapalanka izlet

Ученици средње школе “Жикица Дамњановић” из Смедеревске Паланке су, са својим вероучитељима Марком Грчићем и Мирком Савићем, 18. априла 2019. године кренули на богоугодно путовање са циљем обиласка манастира Ћелије и Лелић. Такође, план овог једнодневног излета из верске наставе био је и обилазак цркве Светог Нектарија Егинског, која се налази у самом центру Ваљева.

Одзив ученика за овај излет био је велики, па се на пут из Смедеревске Паланке ка ваљевским манастирима кренуло са два аутобуса. Манастир Ћелије је био први манастир који су посетили ученици ове школе. Да би човек спознао себе и дошао до жељеног циља у животу, често мора да прође кроз велики турд и напор, али је зато љубав Божија према човеку та која му даје снагу да начини сваки наредни корак. Тако је било и на овом путовању. Ни 930 степеника, који воде до манастира, није спречило ученике и наставнике ове средње школе да дођу до свог првог циља и да искусе божанствене лепоте које манастир Ћелије нуди. Овде су ученици целивали мошти светог Аве Јустина Ћелијског, по коме је овај манастир надалеко познат. Следећа дестинација била је манастир Лелић. Врхунац посете овоме манастиру био је целивање моштију Светог владике Николаја Велимировића, једног од највећих српских теолога. По доласку у Ваљево ученици су посетили храм Васкрсења Христовог, као и цркву Светог Нектарије Егинског. Отац Александар, свештеник цркве Светог Нектарија, изразио је велику жељу да ученике и наставнике ове школе уведе у кратку историју самога храма, након чега је уследило целивање часних моштију Светог Нектарија Егинског и чин миросања, на шта су му сви пристуни били бескрајно захвални.

Уз Божију помоћ, ношени дивним утисцима и несвакидашњем искутву, ученици су се са својим вероучитељима и наставницима запутили назад у Смедеревску Паланку.

Вероучитељи: Марко Грчић и Мирко Савић