ПРОЈЕКТНА НАСТАВА У ВЕРОНАУЦИ

ПРОЈЕКТНА НАСТАВА У ВЕРОНАУЦИУ складу са савременим захтевима у српском образовању, ученици млађих разреда Основне школе “Херој Радмила Шишковић” су уочи празника Рођења Христовог са својим вероучитељем Милошем Јелићем реализовали пројекат израде божићних честитки.

Пројекат се одвијао у неколико фаза:

  • Упознавање са библијским описима Христовог рођења уз истицање најважнијих елемената у вези са овим догађајем (пећина, звезда, пастири, анђели, мудраци...);
  • Израда цртежа који приказују догађај Рођења;
  • Избор најлепших цртежа;
  • Израда честитки са изабраним радовима;
  • Продаја честитки.

У пројекат су били укључени ученици другог, трећег и четвртог разреда. Звезда водиља у осмишљавању и реализацији овог пројекта била је жеља да се на занимљив и користан начин ученицима додатно приближи један од најзначајнијих хришћанских празника, али и да се посредно утиче на обнављање праксе честитања кроз слање персонализованих честитки људима које волимо. Наиме, свака честитка је на полеђини имала предвиђено поље за поштанску марку и адресу, као и простор у којем се уобичајено пише порука ономе ко честитку прима, чиме се отворила могућност да се ученици вежбају и у писању честитки. Осим тога, продајом честитки пројекат је добио и своју предузетничку димензију. Намера је да се од прикупљеног новца купе дидактичка средства за наставу веронауке у виду библијских мапа, приручника и сл.

Треба напоменути да су велику помоћ при изради честитки пружили наставник ликовне културе Живан Бачујков, који се побринуо за техничку припрему честитки за штампање и господин Ненад Станојевић – Некс из Смедеревске Паланке, власник штампарије “Принт шоп“ који је честитке штампао.

Милош Јелић, вероучитељ