ХРИШЋАНСКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗНАЧИ УЗРАСТАЊЕ-ЈАВНИ ЧАС ДУХОВНОСТИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ХРИШЋАНСКО ОБРАЗОВАЊЕ ЗНАЧИ УЗРАСТАЊЕ-ЈАВНИ ЧАС ДУХОВНОСТИ У АРАНЂЕЛОВЦУЦиљ хришћанског образовања јесте образовање целог човека. Без обзира да ли се ради о малом детету или адолесценту, полазна тачка хришћанског образовања јесте личност којој се мора прићи на одговарајући начин. Овом огромном изазову и задатку, можемо одговорити само ако живимо пуним литургијским животом Цркве. Хришћанско образовање мора бити израз харизме, благодати, Цркве као целине.

Управо се то и догодило у Аранђеловцу, у две школе: ОШ “Илија Гарашанин” и Техничкој школи “Милета Николић”. У радости заједнице са својим Епископом, Његовим Преосвештенством Господином Јованом, свештенством, представницима Министарства просвете, гостима, професорима и ученицима, реализовани су часови духовности на тему: Богородичино коло-венац хришћанских врлина. Узносећи славу Пресветој Богородици, ђаци поменутих школа показали су своје вишеструке таленте кроз музику, рецитал и глуму. Преплићући приче о Богомајци, са причама о хришћанским врлинама, дотицали су се ученици српског и енглеског језика, историје, географије, музичког, грађанског васпитања, правећи својеврсну корелацију међу предметима.

Исказујући радост што су били удостојени да баш они буду домаћини овог јавног часа, сви запослени у обе школе, заједно са својим ученицима, након завршеног програма уживали су у припремљеном послужењу.

Завршавајући посету Аранђеловцу Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован, нагласио је, да се образовни рад Цркве мора одвијати поред школе и преданог рада у њој, и на нивоу пуног литургијског живота у Цркви.

Ана Влајић и Ненад Беговић, вероучитељи