Распоред богослужења Епископа шумадијског г. Јована – ЈУН 2024. године

1. јун (субота), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Патрикија.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Силаска Светог Духа у Кораћици са почетком у 9 часова.

2. јун (недеља), Црква прославља и празнује: Светог мученика Талалеја, преподобног Стефана Пиперског (Оданије Преполовљења).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у храму Силаска Светог Духа у Кијеву са почетком у 9 часова.

3. јун (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог цара Константина и царицу Јелену, преподобну Јелену Дечанску.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Светог цара Константина и царице Јелене у манастиру Дивостин са почетком у 9 часова.

4. јун (уторак), Црква прославља и празнује: Светог мученика Јована Владимира, кнеза српског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово са почетком у 7,30 часова.

После литургије одржаће се седница фондова Епархије шумадијске.

5. јун (среда), Црква прославља и празнује: Преподобног Михаила Исповедника (Оданије Преполовљења).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

6. јун (четвртак), Црква прославља и празнује: Преподобног Симеона Дивногорца.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће Литургију у храму Светог Луке кримског при Заводу за одрасла лица у Малим Пчелицама са почетком у 9 часова.

7. јун (петак), Црква прославља и празнује: Треће обретење главе Светог Јована Крститеља, Светог мученика Пивског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у хрaму у изградњи Светог Јована Крститеља у Дуленима са почетком у 9 часова.

8. јун (субота), Црква прославља и празнује: Свете апостоле Карпа и Алфеја.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Ратарима (архијерејско намесништво јасеничко) са почетком у 9 часова.

9. јун (недеља), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученикa Терапонтa.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог пророка Илије и освећење цркве брвнаре у Вранићу са почетком у 9 часова.

10. јун (понедељак), Црква прославља и празнује: Преподобног Никиту Исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Саборном храму у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

Након Свете Литургије одржаће се семинар свештенства у сали Саборне цркве.

11. јун (уторак), Црква прославља и празнује: Свету преподобнумученицу Теодосију Тирску.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица са почетком у 7,30 часова.

12. јун (среда), Црква прославља и празнује: Преподобног Исакија Далматског (Оданије Васкрса).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

13. јун (четвртак), Црква прославља и празнује: ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ - СПАСОВДАН.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Вазнесења Господњег у Ђуриселу са почетком у 9 часова.

14. јун (петак), Црква прославља и празнује: Светог мученика Јустина Философа; преподобног Јустина Ћелијског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради са почетком у 7,30 часова.

15. јун (субота), Црква прославља и празнује: Светог исповедника Никифора; свети свештеномученик Еразмо Охридски.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у храму Силаска Светог Духа у Рогачи са почетком у 9 часова.

16. јун (недеља), Црква прославља и празнује: Светог мученика Лукилијана.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију и осветиће храм Свeтих крагујевачких мученика у Шумарицама са почетком у 9 часова.

17. јун (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог Митрофана, Свету Марту и Марију, Светог Јоаникија Црногорског, Светог свештеномучитеља Ђорђа (Богића).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу са почетком у 8 часова.

Након Литургије Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће парастос поводом годишњице упокојења другог Епископа шумадијског др Саве (Вуковића).

18. јун (уторак), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Доротеја, преподобног Петра Коришког.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у манстиру Брезовац са почетком у 9 часова.

19. јун (среда), Црква прославља и празнује: Преподобног Висариона Египатског; преподобног Илариона Новог.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

20. јун (четвртак), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Теодора Анкирског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Свете Тројице – Стара црква у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

21. јун (петак), Црква прославља и празнује: Светог великомученика Теодора Стратилата (Оданије Вазнесења).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради са почетком у 7,30 часова.

22. јун (субота), Црква прославља и празнује: Светог Кирила Александријског - Летње (духовске) задушнице.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у храму Вазнесења Господњег у Рудовцима са почетком у 9 часова.

23. јун (недеља), Црква прославља и празнује: СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ - ПЕДЕСЕТНИЦА - ТРОЈИЦЕ.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу са почетком у 8 часова.

24. јун (понедељак), Црква прославља и празнује: ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служиће свету Литургију у Светотројичном храму – Стара крагујевачка црква са почетком у 8,30 часова поводом славе храма, а након свете Литургије обавиће се литија кроз Крагујевац.

25. јун (уторак), Црква прославља и празнује: ДУХОВСКИ УТОРАК, Светог Вартоломеја и Варнаву.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Церовцу надомак Крагујевца са почетком у 9 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован пресећи ће славски колач у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Блазнави са почетком у 16 часова.

26. јун (среда), Црква прославља и празнује: Свету мученицу Акилину; светог Трифилија Левкусијског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован саслуживаће са браћом Архијерејима на Светој Литургији у цркви Свете преподобне Параскеве у Пожаревцу поводом 30 година епископске службе Епископа браничевског Игнатија (Мидића) са почетком у 9 часова.

27. јун (четвртак), Црква прославља и празнује: Светог пророка Јелисеја; Светог Методија Цариградског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће Свету Литургију у храму Свете Тројице – Стара црква у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

28. јун (петак), Црква прославља и празнује: Светог пророка Амоса; Светог мученика Кнеза Лазара и све свете мученике Српске – Видовдан.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Лазара Косовског у крагујевачком насељу Белошевац са почетком у 9 часова поводом храмовне славе.

29. јун (субота), Црква прославља и празнује: Свети чудотворац Тихон Аматунски (Оданије Педесетнице).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Мијатовцу са почетком у 9 часова.

30. јун (недеља), Црква прославља и празнује: Свете мученике Мануила, Савела и Исмаила (Петровске Покладе).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог Николе у Ковачевцу (архијерејско намесништво младеновачко) са почетком у 9 часова.

Након Свете Литургије одржаће се традиционална Смотра православних хорова Епархије шумадијске.

О даљем распореду богослужења Епископа шумадијског Господина Јована ускоро обавештење на нашем сајту.