БИОЕТИКА- БИОЕТИЧКИ ПРИСТУП РЕПРОДУКТИВНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА, четврто издање

protonamesnik dragan popovicШта је садржај и објекат репродуктивних технологија и шта је њихова сврха?

Митрополит Хаџиниколау, делу „Слободни од генома“ (Каленић 2014), наводи да постоје три области репродукције на које репродуктивне технологије имају утицај: плодност, неплодност и дијагноза стања, или истраживање на ембрионима.

Како бисмо груписали методе репродуктивних технологија у времену када се више бавимо методом (како?), уместо кључним питањем свих духовних сфера – зашто? Шта је оно што у етичком смислу повезује ове методе? Митрополит Хаџиниколау наводи да су „СВЕ ОВЕ МЕТОДЕ У ЕТИЧКОМ СМИСЛУ ПОВЕЗАНЕ СА МОГУЋНОШЋУ ПОЈАВЉИВАЊА ДИЛЕМЕ ПРЕКИДА ТРУДНОЋЕ“.

Да ли је бездетност болест? И који је то тренутак кад се од човека, из Божје перспективе, очекује интервенција, у виду медицине?

„Практична димензија репродуктивних технологија није оно што изазива мистично страхопоштовање. Страх од незамисливих последица, а још више од прекорачења,опасних експеримената са непознатим и изнад свега, субституисање Бога у најделикатнијем делу стварања“- Како наћи границу између лечења болесних и поверења у багодат Божју? Само су нека од питања на која одговара презвитер Драган Поповић, аутор емисије Биоетика.

Емисију можете послушати следећем линку - Радио Златоусти.