Чланци поређани по датуму: понедељак, 28 јануар 2013

СВЕТОСАВСКА ПРОСЛАВА У СТАРОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ЦРКВИТок прослављања Светог Саве у Старој крагујевачкој цркви и у школама које се налазе у подручним парохијама, уверава нас да се овај родоначелник свега што је највредније у српској историји, равноправно поштује и у Цркви и у просветним установама.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, просвете, културе и свега што вековима краси српско национално биће. Свети Сава је први извадио личну карту српског народа – и од њега знамо ко смо, како се зовемо и коме припадамо.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, на дан Светог Саве српског, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

ДА ЛИ СМО МИ СВЕТОСАВСКИ ИЗДАНЦИ ?

Беседа оца Срећка Зечевића на Светог Саву 2013. године, у Књажевско-српском театру у Крагујевцу

Дођете ли у било коју европску престоницу, наћи ћете многе зграде и институције, а међу њима има једна зграда која се и по својој намени и по својој спољашности разликује од осталих. Зову је Пантеон. Под куполом те зграде у пантеонским пастофоријама почивају мермерна попрсја свих оних личности који су својом славом и својим делом прославили васцели национ коме су припадали и освештали тло које их је одњихало. Ми Срби, за разлику од других немамо пантеон. Све оне личности које су прославиле српски национ и освештали српско тло, нисмо сместили у пантеоне и нисмо их увоштили у воштане фигуре. Статуе Савине и свих величина овог народа не заузимају простор неке од ниша пантеонских.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КЊАЖЕВСКО СРПСКОМ ТЕАТРУСветосавском академијом у Књажевско-српском театру, у присуству градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића, председника Скупштине града Крагујевца, Саше Миленића, чланова Градског већа, представника Српске Православне цркве, начелника Школске управе Радојка Дамјановића, директора Књажевско српског театра Воје Лучића, представника основних и средњих школа обележен је Савиндан. Академију је организовао Књажевско-српски театар под покровитељством града Крагујевца и Шумадијске епархије Српске Православне цркве. Светосавску посланицу прочитао је Срећко Зечевић, свештеник у Саборној цркви у којој је подсетио да се у колективном памћењу на самом врху и на крајњој дубини налази духовни праотац, Растко Сава Свесрпски.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ЈАГОДИНИУ присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Г. Јована, јагодинског свештенства, градоначелника Града Јагодина г-дина Ратка Стевановића у препуној сали Културног центра одржана је једанаеста по реду Светосавска духовна академија.

Свечана прослава Светог Саве је отпочела у цркви Светих апостола Петра и Павла где је Преосвећени Владика са свештенством служио празнично бденије. То празнично духовно расположење је пренето у Културни центар, где је свечана сала била премала да прими све оне који су желели да учествују у овом духовно-културном догађају.

СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУШесту годину за редом, Основна школа “Свети Сава” у Аранђеловцу на јединствен начин обележава школску славу – Светог Саву. Сви ученици ове школе, заједно са учитељима и наставницима, а на челу са директором Зораном Радовановићем и вероучитељем Војином Милосављевићем, припремају и уочи празника Светога Саве изводе “Светосавску свиту”. Више од 500 ученика учествује у овој јединственој литији главном аранђеловачком улицом, када у костимима витеза и са упаљеним бакљама, уз појање химне Светом Сави прелазе раздаљину од око 1,2 км до отворене сцене у парку Буковичке бање, где се одржава приредба.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУПоводом прославе Светог Саве, Црква Св. Саве на Аеродрому, у сарадњи са ОШ “Мирко Јовановић”, организовала је светосавску академију у просторијама духовно-едукативног центра Св. Јован Златоусти. Академија је одржана у петак 25. јануара, а у наступу је учествовало око 90 људи. Препун духовни центар није могао да прими својим капацитетом све оне који су дошли на ову академију.

Организовање ове академије имало је за циљ да споји Цркву и школу и да покаже да нема потребе да буду Црква и школа одвојене, већ спојене у сваком смислу, следујући нашем Просветитељу Светом Сави.