Чланци поређани по датуму: субота, 27 децембар 2014

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА АРХИЈЕРЕЈСКЕ СЛУЖБЕ ЕПИСКОПА ИГНАТИЈАОд 17. до 19. октобра 2014. године, катедрални град Пожаревац и читава Епархија браничевска били су домаћини велике прославе једног црквеног јубилеја, двадесетогодишњице епископске службе владике Игнатија.

Као што смо учинили и пре десет година, прослављајући претходни јубилеј наше помесне Цркве и нашег првојерарха, и овај пут смо покушали да духовном гозбом представимо различите аспекте живота и рада нашег владике и наше Епархије, а посебно теолошки и пастирски. Зато смо и организовали међународни богословски Симпосион, на тему Црква као икона Свете Тројице. Учесници симпосиона били су: митрополит пергамски, г. Јован (Зизијулас), током нашег вечерњег сабрања, и протојереји-ставрофори проф. др Зоран Крстић и Стаматис Склирис, као и цењени професори др Ненад Милошевић и др Ставрос Јагазоглу, у преподневној сесији.

ТРЕЋИ СУСРЕТ У ОКВИРУ АКЦИЈЕ “22. ОКТОБАР”Трећи сусрет по реду, у оквиру овогодишње акције “22. октобар”, коју осмишљавају и изводе ученици верске наставе СМШ “Др Милоје Милојевић”, приређен је 27. новембра у великом шумадијском селу Лужнице, тачније у ОШ “Сретен Младеновић” – истурена одељења у Лужницама.

Као и приликом претходних посета основним школама, након једносатног концерта класичне, духовне и традиционалне музике, изведеног од стране ученика Музичке школе, основци су и сами имали прилику да се опробају на неким од инструмената, а уз сугестије и помоћ гостију.

СВЕТИ СПИРИДОН – ОБИТАЛИШТЕ ДУХА СВЕТОГАУ четвртак 25. децембра 2014. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Саслуживали су Архијерејски намесници Лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, Опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, старешина Старе Цркве протојереј Милић Марковић и новорукоположени јереј Владан Костадиновић.

ДЕТИЊЦИ У ДЕСИМИРОВЦУУ недељу, 21. децембра 2014. године, када Српска Православна Црква прославља и празнује Светог преподобног Патапија, Детињце, ученици верске наставе ОШ “Сретен Младеновић” из Десимировца, сабрали су се на Литургију и приступили Светој Тајни Причешћа.

Парохијски свештеник храма Свете Недеље, отац Дејан Петровић, потрудио се да Литургију служи свечанијим тоном и сам обрадован великим бројем деце, која су тога јутра, заједно са осталим парохијанима, своје место нашла у десимировачком храму.