Чланци поређани по датуму: петак, 10 јануар 2020

Саопштење Правног савјета Митрополије црногорско-приморске

Поводом појединачних правних активности лица која нису пуномоћници Митрополије црногорско-приморске и Епархија Будимљанско-никшићке, Захумско-херцеговачке и Милешевске Српске Православне Цркве обавјештавамо јавност да те активности, попут подношења иницијатива Уставном суду Црне Горе за оцјену уставности појединих одредби Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, нису учињене у договору са нашом Црквом, нити су, пак, са њеним представницима усаглашаване.

Разумијевајући да су бројне одредбе овог Закона изазвале велико узнемирење стручне јавности и вјерног народа првенствено у Црној Гори, али и шире, и вјерујући да је у питању добра воља, апелујемо да се не предузимају једностране и исхитрене правне активности које само смућују јавност и изазивају забуну.

Правни савјет наше Цркве ће, по благослову и са пуномоћјем надлежних црквених власти, благовремено предузети све неопходне правне активности у погледу заштите угрожених права наше Цркве. Све стручњаке и људе добре воље које боли ова најновија неправда према Цркви позивамо да своје предлоге, сугестије и идеје доставе Правном савјету преко Митрополије и епархија Српске Православне Цркве у Црној Гори.

Правни савјет Митрополије црногорско-приморске

Извор: Митрополија црногорско-приморска

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ДОЛАСКОМ ХРИСТОВИМ ЧОВЕКОВА ПРИРОДА ЈЕ УЗДИГНУТА ДО НЕБА”У петак, 10. јануара 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали: протојереј Драган Брашанац, протонамесник Мирољуб Миладиновић и ђакон Урош Костић. За певницом је појао протојереј Драгослав Милован, чтецирали су г. Владан Степовић и г. Радојко Борисављевић.