Распоред богослужења Епископа шумадијског г. Јована – ОКТОБАР 2023. године

1. октобар (недеља), Црква прославља и празнује: Светог Евменија Гортинског, Свету мученицу Ариадну.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Преноса моштију Светог Николе у крагујевачком насељу Ердеч са почетком у 9 часова.

2. октобар (понедељак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Трофима, Саватија и Доримедонта.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован саслуживаће, заједно са браћом Архијерејима на светој Литургији, Његовој Светости Патријарху српском Г. Порфирију у Суботици поводом прославе Патрона Епархије бачке.

3. октобар (уторак), Црква прославља и празнује: Светог великомученика Јевстатија.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у манастиру Ралетинац са почетком у 8 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован осветиће земљиште за цркву у Дуленима са почетком у 12 часова.

4. октобар (среда), Црква прославља и празнује: Светог апостола Кодрата (Оданије Воздвижења).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

5. октобар (четвртак), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Фока, Светог пророка Јону.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Преображења Господњег у Смедеревској Паланци са почетком у 9 часова.

6. октобар (петак), Црква прославља и празнује: Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља у Јовановцу са почетком у 9 часова.

7. октобар (субота), Црква прославља и празнује: Свету првомученицу Теклу, Преподобног Симона, Светог Краља Владислава и Преподобног Давида.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у манастиру Прерадовац у Опарићу са почетком у 9 часова.

8. октобар (недеља), Црква прославља и празнује: Преподобну Ефросинију, Светог Сергија Радоњешког.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију и осветиће храм Силаска Светог Духа у Барзиловици са почетком у 8 часова.

9. октобар (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу са почетком у 9 часова.

Након Свете Литургије одслужиће парастос краљу Александру I Карађорђевићу.

10. октобар (уторак), Црква прославља и празнује: Светог мученика Калистрата.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово са почетком у 7,30 часова.

11. октобар (среда), Црква прославља и празнује: Преподобног Харитона Исповедника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

12. октобар (четвртак), Црква прославља и празнује: Преподобног Киријака Отшелника – Михољдан.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у манастиру Вољавча у Страгарима са почетком у 9 часова.

13. октобар (петак), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Григорија, Светог Михаила Кијевског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће у манастиру Драча заупокојену Литургију и опело поводом упокојења монахиње Ефросиније са почетком у 9 часова.

14. октобар (субота), Црква прославља и празнује: Покров Пресвете Богородице.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Јагодини са почетком у 8 часова.

15. октобар (недеља), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Кипријана, Преподобног Андреја.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован саслуживаће, заједно са браћом Архијерејима на светој Литургији, Његовој Светости Патријарху српском Г. Порфирију у Подгорици.

16. октобар (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Дионисија Ареопагита.

17. октобар (уторак), Црква прославља и празнује: Светог Стефана и Јелену (Штиљановић).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица са почетком у 7,30 часова.

18. октобар (среда), Црква прославља и празнује: Свету мученицу Харитину, Светог свештеномученика Дионисија.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће Свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког у крагујевачком насељу Бресница са почетком у 7,30 часова.

19. октобар (четвртак), Црква прославља и празнује: Светог апостола Тому – Томиндан.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог апостола Томе у Јеловику са почетком у 9 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветиће темеље за храм Светог великомученика Георгија у Мисачи код Аранђеловца са почетком у 14 часова.

20. октобар (петак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Сергија и Вакха – Срђевдан.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Свете Петке крагујевачком насељу Виногради са почетком у 7,30 часова.

21. октобар (субота), Црква прославља и празнује: Преподобну Пелагију, Преподобну Таису.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Светих крагујевачких новомученика у Шумарицама у Крагујевцу са почетком у 8,45 часова.

Након Литургије одржаће молебан крагујевачким новомученицима поред спомен обележја "V 3" у Шумарицама са почетком у 10,30 часова.

"Велики школски час" ће се одржати са почетком у 11 часова.

22. октобар (недеља), Црква прославља и празнује: Светог апостола Јакова, Светог Стефана Деспота српског (Слепи).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију и осветиће храм Светог Јоаникија у болници у Аранђеловцу са почетком у 8 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветиће темеље за црквени трпезар у Ђурђеву (архијерејско намесништво рачанско) са почетком у 16 часова.

23. октобар (понедељак), Црква прославља и празнује: Свете мученике Евлампија и Евлампију.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу и парастос блаженопочившем Владики Валеријану (Стефановићу), првом Епископу шумадијском, са почетком у 8 часова.

24. октобар (уторак), Црква прославља и празнује: Светог апостола Филипа ђакона, Светог Теофана Начертаног.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово са почетком у 7,30 часова.

25. октобар (среда), Црква прославља и празнује: Свете мученике Тараха, Прова и Андроника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у манастиру Дивостин надомак Крагујевца са почетком у 9 часова.

26. октобар (четвртак), Црква прославља и празнује: Светог мученика Карпа, Свету новомученицу Злату Меглинску.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Свете Тројице - Стара црква у Крагујевцу са почетком у 7,30 часова.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће празнично бденије у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради са почетком у 17 часова.

27. октобар (петак), Црква прославља и празнује: Преподобну мати Параскеву - свету Петку.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци са почетком у 9 часова.

28. октобар (субота), Црква прославља и празнује: Светог свештеномученика Лукијана, преподобног Јевтимија.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог апостола Марка у Стојнику (Космај) са почетком у 9 часова.

29. октобар (недеља), Црква прославља и празнује: Светог мученика Лонгина Сотника.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију и осветиће храм Рођења Светог Јована Крститеља у Стојнику са почетком у 8,30 часова.

30. октобар (понедељак), Црква прославља и празнује: Светог пророка Осију, Преподобног мученика Андреја Критског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служиће свету Литургију у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром са почетком у 7,30 часова.

31. октобар (уторак), Црква прославља и празнује: Светог апостола и јеванђелисту Луку, Светог Петра Цетињског.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светог Луке у Младеновцу са почетком у 9 часова.

О даљем распореду и евентуалним изменама богослужења Епископа шумадијског Господина Јована бићете обавештени на нашем сајту.