Чланци поређани по датуму: среда, 30 август 2017

СКИЦЕ, ДОКУМЕНТИ И ПРЕДЛОШЦИ ЗА ОСЛИКАВАЊЕ ТРИ КРАГУЈЕВАЧКА ХРАМАУ Малом ликовном салону Народног музеја, отворена је тематска изложба из програма Госпојинских свечаности, којима братство Саборне цркве у Крагујевцу по осми пут прославља славу цркве, Успење Пресвете Богородице.

Поставка “Скице, документи и предлошци за осликавање три крагујевачка храма”, ауторке Маје Станковић, историчарке уметности, успоставља континуитет црквеног и богослужбеног живота града од времена када је Крагујевац био престоница Србије до данашњих дана. Стара Милошева црква Свете Тројице, крагујевачка Саборна црква Успења Пресвете Богородице и Црква Светог Саве у насељу Аеродром, сведоче о тренуцима историјских прекретница, говоре о трајању кроз време.

ПУТОПИС БОГОСЛОВАЦА НА ЛЕТОВАЊУ У ГРЧКОЈНа позив митрополиита Китруса, Катерине и Платамона г. Георгија, а по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, током августа 2017. године огранизована је десетодневна посета Грчкој за ученике и професоре три богословије: београдске, нишке и крагујевачке.

На овај срдачни позив одазвала се организација Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке са својим генералним секретаром свештеником Владимиром Марковићем, који је прихватио позив и потрудио се да реализује путовање. Из сваке школе је кренуло по 15 ученика, а критеријум за одабир били су успех и владање. Ђаци су пошли у пратњи јереја Владимира Марковића, јереја Дејана Крстића, јереја Љубише Костића, ђакона Бошка Савића, професора Александра Јефтића и професора Немање Старовлаха који је заједно са свештеником Љубишом омогућио деци квалитетне преводе грчког језика када је то било потребно.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

У четвртак, 31. августа 2017. године, када наша црква прославља и празнује свете мученике Флора и Лавра и преподобног Јована Рилског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску литургију у храму Свете Тројице у Крагујевцу (Стара црква).

Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички и вд левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић и старешина храма протојереј Милић Марковић.

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЦРКВЕ У БЛАЗНАВИШумадијска епархија и њени верници у будућности ће, ако Бог да, бити богатији за још један храм. Наиме, верници рудничког краја из села Блазнаве надахнути вером својих отаца, а зарад очувања вере својих потомака, дошли су на идеју да у овом селу подигну храм који ће их још присније у Христу повезивати. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована недавно се почело са изградњом ове светиње која се подиже у славу и част Свете Тројице.