Чланци поређани по датуму: понедељак, 29 новембар 2010

Велики пост у нашем животу

УЗМИМО ОЗБИЉНО...Господ Морамо поставити једно питање: Како ми Христово учење о Великом посту примјењујемо у нашем животу? Какав је стварни а не само номинални утицај Великог поста на наш живот? Садашњи живот се сасвим разликује од живота којим су људи живјели онда када су стваране и установљене ове службе, химне, канони и прописи. Живјело се тада у релативно малим, углавном сеоским заједницама у једном органски православном свијету. Ритам човјековог живота уобличавала је Црква. Међутим, сада живимо у веома урбанизованом, технолошком друштву које је, по религијском убјеђењу плуралистичко, а у свом погледу на свијет секуларистичко, у коме ми православни представљамо незнатну мањину. Велики пост није више онако «уочљив» као некада, рецимо у Русији или Грчкој. Стога је наше питање реално: како ми можемо увођењем једне или двије «символике» - промјене у наш свакодневни живот - одржавати Велики пост?

НА ПРАГУ ПОСТА КАО БЛАГОДАТНОГ ДЕЈСТВА И МЕРЕ ХРИЋШАНСКЕ ЛОГОСНОСТИ У недељу по Аранђеловдану у Цркви Свете Петке у Крагујевцу молитвено је и свечано обележена двогодишњица мироточења олтарских икона Светом Литургијом, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслуживање крагујевачког свештенства.

У Цркви се Владика у току службе обратио верујућем народу који је испунио храм Божији Архипстирским речима поуке, пожелевши свом стаду срећан и благословен почетак Божићног поста.