Чланци поређани по датуму: субота, 21 септембар 2024

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ У ИВКОВАЧКОМ ПРЊАВОРУ КОД ЈАГОДИНЕ

О празнику Рођења Пресвете Богородице 8/21. септембра 2024. године, Његово Високопреосвештенство Архиепископ крагујевачки и Митрополит шумадијски Господин Јован, посетио је новообновљену цркву у Ивковачком Прњавору код Јагодине и на дан њене славе извршио велико освећење храма, заједно са свештенством и бројним верним народом.

КАРАЂОРЂЕВА ЦРКВА У ТОПОЛИ ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУ

У задужбини вође Првог Српског Устанка, Вожда Карађорђа, у суботу, 21. септембра 2024. године, служена је Света Литургија поводом храмовне славе.

Евхаристијским сабрањем началствовао је ректор богословије Светог Јована Златоуста из Крагујевца и редовни професор на Православном богословском факултету у Београду проф. др Зоран Крстић уз саслужење протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, Драгољуб Ракић, Тихомира Анђелковића, Слободана Богојевића, протонамесника Марка Стевановића, јереја Уроша Костића и ђакона Стевана Илића.

ХРАМОВНА СЛАВА И ДАН ОПШТИНЕ БАТОЧИНА

Дана 21. септембра 2024. године, на празник Рођења Пресвете Богородице, црква у Баточини прославила је храмовну славу и 170 година од почетка градње баточинске цркве.

Тим поводом служена је Света Литургија којом је началствовао протојереј Саша Антонијевић уз саслуживање протојереја-ставрофора Радосава Петровића, протојереја-ставрофора Звонимира Витића, јереја Александра Ђорђевића и ђакона Стефана Јанковића.

РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦEРађа се она у дому Јоакимовом, који је био код Овчијих врата и бива приведена у храм. Потом је, посадивши се у дому Божијем и хранивши се Духом Светим као маслина препуна рода, постала сасуд сваке врлине, одвајајући свој ум од сваке житејске и телесне жеље, чувајући тако, скупа са телом и своју душу девственом, као што је ваљало да чини, пошто је требало да прихвати у своје крило Бога, јер Бог, пошто је свет, у светима почива. Тако она, дакле, гаји светост и показује се светим и чудесним храмом, достојним вишњега Бога (Свети Јован Дамаскин).