Чланци поређани по датуму: субота, 16 октобар 2021

ЖИТИЈЕ И ПОДВИЗИ СВЕТОГ ПАЈСИЈА ЈАЊЕВЦА, ПАТРИЈАРХА ПЕЋКОГ

Патријарх Пајсије несумњиво је један од највећих поглавара Пећке Патријаршије из времена ропства под Турцима; он је своје високо црквено достојанство и сјајну јеванђелску просвећеност спојио са божанским врлинама молитвености, дуготрпљења и смирења, а посебно трудољубља и апостолског пожртвовања за своjу од Бога повјерену му паству и свој српски род.

Пајсије бјеше изданак из свештеничке породице, син побожних родитеља свештеника Димитрија и Дафине, рођен средином 16. вијека на Косову, у мјесту Јањево због чега се зове Јањевац. Није познато гдје се замонашио, али се зна да је прве године свог монашког живота провео у Пустињи Анића, коју помиње у запису на својој књизи Бесједа Св. Јована Златоустог. Крајем 16. вијека постао је новобрдски митрополит. Већ тада је, као добар архипастир стекао лијеп углед код свештенства и народа, посебно се истичући чврстином карактера, трудољубљем, смирењем, сталним изучавањем Светог Писма и светоотачких књига. Патријарх Јован Кантул, прије свог заточеништва одредио га је за свог Егзарха, а пошто су из Цариграда 1614. доспјеле тужне вијести до Пећке Патријаршије да је Јован од стране османских власти осуђен на смрт, Пајсије је саборно и канонски изабран за новог патријарха, нешто мало прије мученичке Јованове смрти.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ МАТИ ПАРАСКЕВЕ У СЕЛУ ПЕТКА КОД ЛАЗАРЕВЦА

У суботу, 16. октобра 2021. године, када се молитвено сећамо Светог Дионисија Ареопагита и Патријарха српског Пајсија Јањевца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Преподобне матере Параскеве у селу Петка надомак Лазаревца, архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Епископу саслуживали су: архимадрит Доситеј Хиландарац, протојереј ставрофор Златко Димитријевић, протојереј ставрофор Мирко Тешић, протојереј ставрофор Александар Новаковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.