Чланци поређани по датуму: понедељак, 31 август 2015

СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ – ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИСаборни храм у Крагујевцу је 28. августа прославио своју храмовну славу Успења Пресвете Богородице. То је празник, у којем Православна црква празнује крај земаљског живота Дјеве Марије, Њену смрт, коју назива „Успењем“, речју која има значење: сна, блаженства, уснућа, спокојства. Суштина и смисао упокојења Мајке Божије најбоље је изражена на икони Успења Пресвете Богородице. На тој икони Мајка Божија лежи на самртном одру. Око Ње су апостоли, а Господ Исус Христос изнад Ње, држи на рукама своју мајку, живу и заувек сједињену у вечности са Богом. Ми на тој икони видимо смрт, али не као растанак, већ као сједињење; не као жалост, већ радост и у крајњем исходу – не смрт, већ живот.

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУ У среду 26. августа 2015. године, када Света православна црква слави Светог мученика Иполита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу, уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја Љубомира Радића и ђакона Немање Стојковића.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 25. августа када наша црква слави Свете мученике Фотија, Аникиту и друге с њима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Св. великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

Епископу су саслуживали; протојереј Синиша Марковић, јереј Горан Ђерковић и ђакон Недељко Дикић.